Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalni plan osnaživanja mladih liječnika

Pripravnički staž je ukinut, ali ništa ga nije nadoknadilo: Mlade liječnike 'bacaju u vatru'

Zagreb: Ministar Beroš se obratio medijima nakon sastanka o skraćivanju listi čekanja za usluge
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
15.03.2023.
u 19:37

Ništa nije nadoknadilo jednogodišnji pripravnički staž za mlade liječnike koji je ukinut ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Nakon što diplomiraju na nekom od četiri medicinska fakulteta u zemlji, a prije specijalizacije, mladi liječnici sada mogu raditi pod nadzorom ili u hitnoj službi, a mogu i odmah na specijalizaciju.

Međutim, ni šest godina fakulteta nije ih učinilo spremnim za kompetentan rad s pacijentima – jednostavno se ne osjećaju sigurnim jer su radom u hitnoj, koji najćešće biraju, bačeni u vatru bez iskustva. Na to većina njih ukazuje već desetak godina. Da su mladi doktori zakinuti za kvalitetnu praksu, dobro znaju i njihovi ne toliko stariji kolege koji su prošli staž i uvijek će reći kako im je bio od nemjerljive koristi.

Sagledavajući taj problem, u okviru planirane reforme zdravstva prošlog je ljeta donijet Nacionalni plan za mlade liječnike. Taj plan podrazumijeva svojevrsni praktični nastavak edukacije liječnika nakon dobivanja licence. Edukacija bi odvijala u zdravstvenim ustanovama i cilj joj je osnažiti mlade liječnike. Do utorka se ima sastaviti radna skupina koja će potom definirati detalje buduće edukacije, najavio je u srijedu ministar Vili Beroš. U radnu će skupinu ući predstavnici Liječničke komore, Zbora i drugih. U srijedu su ideju podržali dekani četiriju medicinskih fakulteta, a pogotovo predstavnici studentskih zborova svakog od njih.

– Cilj je iznjedriti program koji će biti primjenjiv za sve liječnike i nakon kojeg će se mladi liječnici osjećati sigurnije i kompetentnije. Pritom namjeravamo popularizirati primarnu zdravstvenu zaštitu, prvenstveno obiteljsku medicinu jer je to najdeficitarnija grana u zdravstvu. Ne želim otezati, cilj je da se krene s generacijom koja će diplomirati 2024.. Program neće biti obavezan već će se stimulirati. Očekujemo da bude win-win situacija i za mlade liječnike i za pacijente – rekla je dr. Ada Barić Grgurević, voditeljica radne skupine. Ideja je, naime, da liječnici koji izaberu taj program osnaživanja dobiju dodatne bodove za specijalizaciju, a dakako taj bi se rad i plaćao, kao što se svojevremeno plaćao staž. Program će se provoditi u zdravstvenim ustanovama.

Ukidanje staža koje je zakinulo generacije liječnika obrazlagalo se obavezom radi usklađivanja s EU. Međutim, pravi razlog, o kojem zdravstveni autoriteti ne govore naglas, jest taj što se fakulteti nisu htjeli odreći šestogodišnjeg studija medicine - satnice i predavanja koje on nosi, pa nisu prilagodili studije na pet godina plus godina prakse, kako je to u mnogim zemljama. 

Video: Ozbiljne optužbe u KB Dubravu dovele inspekciju

 

Komentara 5

DU
Deleted user
12:22 16.03.2023.

Koje prodavanje magle i prezentiranje nemoguček.Njemu je kristalno jasno da je javno zdravstvo u kaosu i kolapsu,Kako tumačiti da je za vrijeme vikenda na odjelima po jedna medicinska sestra koja mora djeliti hranu,ljekove,vaditi krv,ihigijenski brinuti za pacjente,Nema sestara,tehničara a i lječnika.Pojedini lječnici koriste ovo kako bi površnim pregledima i nedorečenosti dijagnoze te uskraćivanja lječenja usmjerili pacjenteka privatnim ordinacijama koje gle čuda oni vode.O kakvom opterečenju lječnika govorite kad oni više rade privatno i ubiru dva primanja nego u javnom zdravstvu gdje su jedan od uzroka sve večih lista čekanja,Ja osobno imam loše iskustvo s specijalističkim lječnikom koji me je 4 mjeseca lječio protiv druge bolesti bez brisa i vađenja krvi i nikom ništa. Da nije bilo moje lječnice i njene intervencije vjerojatno nebi hodao.I nikom ništa.Žena mi je u bolnici ali dolazak u bolnicu je skoro pa nemoguć a ako hitna i stigne pregledi su radi reda i nije dovoljno da je temperatura 40 stupnjeva .A DABI SE UTVRDILO DA IMA SEPSU.i SAD JE PITANJE OPORAVAK.aKO NE USPIJE NITKO NIJE KRIV.Blago nama i ovakvoj nazovi zdravstvenoj zaštiti. ,

AL
algyx
09:19 16.03.2023.

Fakulteti su postali svojevrsna mafija. Profesori ruše studente jer ne znaju knjigu od a do ž, neki (poput kineziološkog) obvezuju studente da plačaju specifične predmete poput skijanja iz vlastitog džepa da bi se profesore odvelo na elitne destinacije etc. Alii to je samo jedan od primjera. Neki fakulteti ne priznaju niti škole stranih jezika iako sami fakulteti imaju slabije verzije istog, sa svrhom plačanja sve večeg broja nepotrebnih grana akademije i izvlačenja novaca iz države i iz džepova studenata i njihovih roditelja, gdje oni sa slabijom platežnom moći najviše ispaštaju. Drugim riječima: obrazovanje samo za elitu!

TR
tramvajac
07:59 16.03.2023.

Fakulteti se ne žele odreći šestogodišnjeg studija jer bi to nastavnicima smanjilo normu sati pa bi se postavilo pitanje viška nastavnika na fakultetima. Umjesto toga, ukinut je staž makar time proizvodili poludovršen liječnički kadar. Sve naopako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije