Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zapošljavanje

Pripravnici potpisuju peticiju jer ne žele stažirati za 1600 kuna

'12.01.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je danas redovita sjednica Vlade RH. Mirando Mrsic, ministar rada i mirovinskog sustava odlazi sa sjednice Vlade. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
10.05.2012.
u 18:43

Prvostupnici fizioterapije tvrde da već sada ne mogu dobiti poslove kojima su plaćali studij jer poslodavci uzimaju ljude bez staža

Zdravstveni djelatnici (uglavnom prvostupnici fizioterapije) koji čekaju pripravnički staž pokrenuli su peticiju (na stranici www.gopetition.com,) kojom traže plaćanje pripravničkog staža primjereno njihovu obrazovanju. Do sada su dobivali 70 posto plaće stalnog radnika, a nakon uvođenja takozvanih Mrsićevih mjera zapošljavanja, po kojima prvozaposlenici godinu dana rade za 1600 kuna, i njima je smanjena naknada.

Upozoravaju da im je dosadašnji rad izvan struke, na koji su bili prisiljeni da bi platili studij vrijedan desetke tisuće kuna, postao otegotna okolnost jer bi poslodavac koji ih zaposli za njih morao plaćati 420 kuna za zdravstveno osiguranje, pa uzimaju ljude bez staža koji ih ne koštaju ništa.

Time se onemogućava ljude koji su radili da odrade pripravnički staž u struci.

– Nedavno su u bolnici u Slavonskom Brodu prvostupnici fizioterapije i svi koji su imali i dana staža automatski odbijeni čak i za taj rad po 1600 kuna – navode primjer i negoduju jer je prije svaka tri mjeseca HZZO provodio natječaj za sva zdravstvena zanimanja više i visoke stručne spreme, no dolaskom nove vlasti već sedam mjeseci nije objavljen ni jedan natječaj.

Stoga peticijom traže da se ponovo pokrenu natječaji, da se stažiranje plaća u skladu sa stupnjem obrazovanja i da se uvede odredba kojom bi se izjednačilo one sa stažem izvan struke s onima koji uopće nemaju staža.

Drže da nije poštena jednaka plaća za srednju, višu i visoku stručnu spremu, već da bi rad trebalo vrednovati ovisno o stupnju obrazovanja.

U četiri dana, koliko trenutačno traje peticija, prikupili su više od 800 potpisa mladih ljudi koji su nezadovoljni posljedicama odluke ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić već je prije opovrgnuo da će zdravstveni djelatnici biti plaćeni po “Mrsićevu modelu” pa se iznenadio slučajem Slavonskog Broda koji su za primjer uzeli inicijatori peticije.

– Plaćanje pripravničkog staža ostaje isto, moram provjeriti konkretni slučaj. Što se tiče natječaja za pripravnike, HZZO će ga raspisati za petnaest dana – najavio je ministar Rajko Ostojić.

Komentara 8

Avatar flegmatik
flegmatik
22:36 10.05.2012.

Ma samo nek\' se strpe jos godinu dana da udjemo u EU - jer kad udjemo, svi ce moci na pripravnicki staz u EU, gdje ce biti placeni u tisucama eura. Tisucama.

VL
07:12 11.05.2012.

- za ideale ginu Budale a idioti rade badave 1600 KN je manje nego ništa jer trošiš robu, gorivo, auto, marenda. 1600 KN ne pokriva troškove

VL
07:11 11.05.2012.

- VOLONTIRATI = vola tirati, tj. tjerati negoga ko vola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije