Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki biznis

“Princu iz pakla” Bin Salmanu Trump prodaje 10 nuklearki

Saudijski princ
21.02.2019.
u 08:18

Demokrati upozoravaju da bi davanje takve tehnologije Saudijskoj Arabiji dodatno doprinjelo destabilizaciji regije.

Demokrati iz Zastupničkog doma američkog Kongresa otvorili su istragu o planovima Bijele kuće da Saudijskoj Arabiji i njezinu “princu iz pakla” Bin Salmanu, kojega je CIA označila kao naručitelja ubojstva i komadanja tijela novinara Jamala Khashoggija, proda nuklearnu tehnologiju i sagradi na desetke nuklearnih elektrana na teritoriju te države koja je glavni sponzor vehabijskog terorizma.

Postupak oko ove prodaje, koji mnogi smatraju pokušajem „nuklearizacije“ šireg područja Bliskog istoka, počeo je u sedam dana nakon što je Donald Trump zasjeo u Bijelu kuću.

Demokrati su podrobne informacije o planiranom velikom poslu sa Saudijskom Arabijom dobili od zviždača koji je također upozorio da je u sve to intenzivno uključen bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn i čitav niz umirovljenih generala koji su nakon odlaska iz vojske sreću okušali u biznisu vezanom za nuklearnu tehnologiju.

Tvrtke koje bi trebale biti vezane za poslove oko gradnje tih nuklearki, a koje predvodi tvrtka IP3 International, izravno su povezane s dijelom umirovljenih generala, ali i sa samim predsjednikom koji ih je 12. veljače okupio u Bijeloj kući kako bi se dogovorili o gradnji nuklearnih elektrana na području Bliskog istoka.

U taj posao uključen je i Trumpov zet Jared Kushner, koji idućega tjedna putuje na Bliski istok, između ostaloga i u Saudijsku Arabiju.

Stoga nije čudno što je panel demokratskih zastupnika, u svom 24 stranice dugom izvješću, napisao kako se radi o tehnologiji koja bi mogla dodatno destabilizirati cijelu regiju, ali i to da je iz svih podataka kojima raspolažu razvidno da su dogovori o tim poslovima već odmakli jako daleko.

Izrazili su i bojazan da je gradnja nuklearki samo paravan za razvoj nuklearnog naoružanja u Saudijskoj Arabiji. Rijad je već jednom odbio jamčiti da nuklearnu tehnologiju neće koristiti za razvoj nuklearnog naoružanja pa je SAD odustao od toga posla. No Trump je na počeku ovoga posla vrlo jasno dao na znanje da takva jamstva neće tražiti.

Kako za prodaju ovakve tehnologije treba odobrenje Kongresa, još nije jasno kako su predsjednik i njegovi partneri kanili zaobići ovu instanciju. Jedan od odgovora na ovo njihova je tvrdnja da bi ovim poslom spriječili ulazak Kine i Rusije na područje Bliskog istoka.

Crtali kukaste križeve na židovskom groblju u Francuskoj

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar nekakav
nekakav
10:32 21.02.2019.

iranu branite... izrael ima. saudijci će imati. u čemu je fora, tko smije, a tko ne imati? sigurnost jamči jedino ravnopravnost i jednakost, ravnoteža moći. propašću sssr-a amer se osilio i svoju volju je 25 godina naturao cijelom svijetu. dizanjem kine i povratkom rusije amerika je došla do ruba.

Avatar nekakav
nekakav
10:32 21.02.2019.

iranu branite... izrael ima. saudijci će imati. u čemu je fora, tko smije, a tko ne imati? sigurnost jamči jedino ravnopravnost i jednakost, ravnoteža moći. propašću sssr-a amer se osilio i svoju volju je 25 godina naturao cijelom svijetu. dizanjem kine i povratkom rusije amerika je došla do ruba.

Avatar Proleter
Proleter
13:14 21.02.2019.

Sad će Putin istu stvar prodati Iranu i džaba ste krečili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije