Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pantovčak

Pogledajte tko je sve pozvan na večeru s princom Charlesom i Camillom

pantovčak, princ charles
Foto: Igor Kralj/POOL/Pixsell
1/47
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.03.2016.
u 22:55

Princ Charles došao je peti put u Hrvatsku u kojoj je prvi put boravio prije gotovo 40 godina, a zadnji prije dvadeset. Vojvotkinji Camilli ovo je prvi posjet Hrvatskoj

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla sletjeli su danas u Zagreb na početku dvodnevnog posjeta Hrvatskoj s bogatim programom usklađenim s njihovim radom i interesima, kojemu je cilj jačanje odnosa među državama i građanima. 

23.00 sati – Predsjednica i princ Charles razmijenili su darove – princ je dobio arhivsko vino iz iločkih podruma i sliku hrvatskog umjetnika Matka Trebotića, dok je predsjednici uručen komplet od šest tanjura dekoriranih umjetničkim slikama biljaka te potpisana fotografija britanskog para, princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla.

Na svečanoj večeri posluženi su rižoto sa šparogama i istarskim tartufom, brancin u maslinovu ulju s kremom od mladog ličkog krumpira i špinatom, miješana proljetna salata i maline na rižinu čipsu, a služila su se vina Iločkih podruma.

22.55 sati – Hrvatska je iznimno iskoristila prilike koji joj je donio mir. Gospođo predsjednice, želim čestitati Hrvatskoj na njezinim postignućima i želim vam svima i dalje mir i napredak. Kao što želim i da odnosi između naše dvije zemlje jačaju u godinama koje su ispred nas. I siguran sam da hoće – rekao je princ Charles u zdravici na večeri na kojoj se okupilo šezdesetak osoba iz javnog života Hrvatske. Princ je zadnja dva puta posjetio Hrvatsku za vrijeme i neposredno nakon rata,1996.

– Danas popodne vidio sam dio Zagreba i ne mogu vam reći koliko je lijepo vidjeti kako je ovaj divan grad obnovljen s osjećajem. Ne može biti bolje ilustracije iznimnog napretka koji ste postigli u posljednjih dvadeset godina – rekao je princ Charles koji je peti put u Hrvatskoj. Svoju je zdravicu završio na hrvatskom jeziku, rekavši: "Hvala lijepa. Živjeli."

Kolinda Grabar Kitarović održala je zdravicu na engleskom jeziku, rekavši Charlesu da je donio "novi optimizam koji nam svima u Hrvatskoj treba" te da je pobudio pozitivne emocije kod hrvatske javnosti.

– Posjetili ste Hrvatsku zadnji put prije dvadeset godina i nadam se da ćete uočiti koliko se Hrvatska promijenila. Napravili smo ogroman napredak kao zemlja i kao građani – rekla je predsjednica te  nazdravila "bilateralnim odnosima Hrvatske i Velike Britanije, ali prije svega prijateljstvu, razumijevanju i našoj zajedničkoj budućnosti koja je pred nama".

21.45 sati – Brojni uzvanici okupili su se na Pantovčaku na svečanoj večeri koja je priređena za kraljevski par, princa Charlesa i Camillu. Na večeri je bilo 66 uzvanika među kojima su bili premijer Tihomir Orešković i supruga Sanja, Tomislav Karamarko sa suprugom Anom, predsjednik Sabora Željko Reiner, predstavnici vjerskih zajednica, nacionalnih manjina, vojske. Na večeri je bila i glumica Zrinka Cvitešić te poduzetnik Mate Rimac. 

17.30 sati – Iz Ureda predsjednice priopćeno je kako je princ od Walesa osobit interes pokazao za stanje i mogućnosti hrvatskog gospodarstva u okviru Europske unije, a osvrnuvši se na značaj ulaganja u mlade, istaknuo je  vrlo uspješni britanski program Chevening stipendija kroz koji je iz Hrvatske stipendirano stotinjak uspješnih polaznika.

17.00 sati – Nakon obilaska Banskih dvora, princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla stigli su u Hrvatsko narodno kazalište gdje će  sudjelovati na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea, a u sklopu čega će odgledati kratki program u izvedbi djece koja su pobijedila na natjecanju British Councila.

16.45 sati – Nakon sastanka s predsjednicom Grabar-Kitarović, princ Charles i Camilla prošetali su Gornjim gradom gdje su ih dočekali brojni Zagrepčani, a nakon toga su se sastali s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Do Gornjeg grada stigli su šetnjom Tomićevom ulicom i vožnjom uspinjačom. 

Nakon vožnje nešto kraće od minute - zagrebačka uspinjača ima jednu od najkraćih pruga na svijetu – na vrhu ih je dočekao gradonačelnik Milan Bandić i brojni građani zainteresirani za kraljevski posjet. U parku iznad uspinjače, puno je djece zainteresirano pratilo što se događa u njihovoj blizini, a kada su se pojavili princ i vojvotkinja iz parka se začuo pljesak i zvuk gajdi. Bandić je Charlesu i Camilli uručio kišobrane, crni i crveni, te buket ruža vojvotkinji. Od kule Lotroščak krenuli su prema Banskim dvorima, ali vrlo polako budući da se veliki broj građana s njima želio rukovati i nešto im reći. Toplo vrijeme izmamilo je tristotinjak ljudi na ulice Gornjeg grada, a priključili su im se i zainteresirani turisti koji su pratili šetnju prinčevskog para od Lotrščaka do Trga svetog Marka i Banskih dvora.

Po dolasku u Banske dvore, princ i vojvotkinja upisali su se u Zlatnu knjigu gostiju, nakon čega su razgovarali s premijerom Oreškovićem i suprugom Sanjom Orešković o promoviranju i nastavku građenja dobrih odnosa između građana Republike Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine. Premijer Orešković pokazao je princu i vojvotkinji fotografije koje prikazuju posljedice raketiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. te dvije ilustrirane  knjige (Catalogue of Peace and War i Lettere a nessuno), s fotografijama kulturnog bogatstva prije rata i ratnim svjedočanstvima te slikama kulturne baštine razorene tijekom rata u Hrvatskoj. U dvorištu Banskih dvora, visoki su gosti razgledali ploču s oznakom mjesta udara rakete koja je izravno pogodila palaču, a direktor Hrvatskog restauratorskog zavoda Mario Braun upoznao ih je s obnovom u raketiranju oštećenog dijela zgrade Banskih dvora, priopćeno je iz Vlade. 

Pet put u Hrvatskoj

U 14.24 sati na pistu zagrebačke zračne luke sletio je čarter let iz Londona, a iz zrakoplova su desetak minuta poslije izašli princ i vojvotkinja. Na crvenom tepihu ispred zrakoplova njihove kraljevske visosti, kako ih se službeno oslovljava, pozdravili su predstavnici Ureda predsjednice, šefica protokola Natalija Hmelina, predstojnik ureda Domagoj Juričić i savjetnik predsjednice za vanjsku politiku Dario Mihelin te diplomatski predstavnici obiju zemalja, veleposlanik u Britaniji Ivan Grdešić i britanski otpravnik poslova Ian Cliff sa suprugom, te britanski vojni ataše. Bila je tu i hrvatska počasna bojna. 

U pratnji prinčevskog para doputovali su njihovi osobni tajnici te osoblje britanskog kraljevskog osiguranja. Britanski novinari koji prate kraljevsku obitelj već su prije stigli u Zagreb, a zajedno s hrvatskim novinarima za praćenje posjeta akreditirano ih je više od 180.

Princ Charles došao je peti put u Hrvatsku u kojoj je prvi put boravio prije gotovo 40 godina, a zadnji put prije dvadeset. Vojvotkinji Camilli ovo je prvi posjet Hrvatskoj. 

Nakon rukovanja i kratkog upoznavanja s dužnosnicima u zračnoj luci Franje Tuđmana, princ Charles i vojvotkinja krenuli su prema Pantovčaku gdje će im svečani doček upriličiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Cilj posjeta princa od Walesa i vojvotkinje, kojoj službeno pripada naziv princeze od Walesa, ali ga ne koristiti zbog još živog sjećanja na pokojnu princezu Dianu, prvu Charlesovu suprugu, "jačanje je odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima", rekao je uoči posjeta britanski otpravnik poslova u Hrvatskoj Ian Cliff.

Dodao je kako su Charles i Camilla važni veleposlanici Ujedinjenog Kraljevstva te da je njihov posjet znak važnosti koju Velika Britanija pridaje odnosima s Hrvatskom.

Prigodom susreta u Uredu predsjednice bit će razmijenjeni darovi, a kako se saznaje Charles i Camilla trebali bi dobiti umjetničku sliku i vina Iločkih podruma koja su služena i na krunidbi kraljice Elizabete II. 1952.

Par će nakon Pantovčaka prošetati Gornjim gradom, obići Markov trg i istoimenu crkvu te se susresti s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Potom će im u Hrvatskom narodnom kazalištu biti upriličen program posvećen 400. godišnjici smrti Williama Shakespearea, a par će se ponovno navečer vratiti na Pantovčak gdje će biti organizirana svečana večera s više od 60 uzvanika iz svih područja javnog života kojom će i završiti prvi dan njihova posjeta Hrvatskoj.

Drugi dan, u utorak, posjetit će Osijek, Kopački rit i Đakovo.

>> Princu Charlesu i Camilli vina s krunidbe kraljice Elizabete II.

Komentara 296

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:18 14.03.2016.

Koliko moraš biti lud ostaviti princezu Dianu i oženiti Camilu

LA
Lavica7
15:29 14.03.2016.

Kraj Kolinde i Jakova ovo dvoje djeluju pothranjeno.

DO
dommar36
15:10 14.03.2016.

jaka stvar za moj zivot..sad ce doc do drasticnih promjena..hvala vam 😀

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije