Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Princ Albert podržao Curavićev projekt

Svjetski rekorder u ronjenju na dah pokrenuo je GUWAA-u, svjetsku organizaciju kojoj je cilj od krupnog i sitnog otpada očistiti sve podvodne površine na planetu.
20. siječnja 2013. u 21:15 4 komentara 526 prikaza
Kike Curavić
Foto: Unit Launch au Yacht club de Monaco
Pogledajte galeriju 1/3

More je puno više. Ono je bitan element života, korijen ljudskog razvoja – rekao je za govornicom princ Albert II. od Monaka. Govorio je polako, uvjeren u svaku rečenicu koju izgovara, na primanju kojim je podržao danas svjetsku, inače hrvatsku ideju.

Kucao na mnoga vrata

– Oduševljen sam Global Underwater Awareness Association (GUWAA). Nadam se uspjehu i vjerujem u vas – kazao je princ Albert prije tri dana u Yacht Clubu u Monacu. Pljesak. I osmijeh od uha do uha – uspjeli smo! Jer iza svjetske organizacije GUWAA-e, kojoj je glavni cilj aktivno sudjelovati u razvoju svijesti društva o utjecaju podvodnog onečišćenja i čistiti sve svjetske podvodne površine, kriju se domaći ronioci. Na čelu organizacije je Kristijan Curavić, svjetski rekorder u ronjenju na dah, i tim ronilaca koji svakim uronom na površinu iznose tone odbačenog smeća. Dobrovoljno, ponekad s neadekvatnom opremom, svjesno ugrožavajući vlastiti život.

– Očistili smo deset gradova na našoj obali i uz pomoć specijalaca izvadili više od 50 tona krupnog i sitnog otpada – govorio je Curavić. Za njegova govora princ je rukom pokrio usta. Šokirao se iznesenim podacima.

– Vrijeme je da počistimo nered koji smo stvorili i generacijama koje dolaze ostavimo čistu vodu – zaključio je Albert II. od Monaka. Njegova je podrška otvorila svjetska vrata – naši ronioci od sada čiste po cijelome svijetu.

– Nema jutra a da se nisam probudio u krizi i pitao se hoću li uspjeti – govori Curavić. Tek nakon službene ceremonije postao je svjestan cijelog posla. Otkad je njegova ideja plasirana i prepoznata prošlo je dugih šest godina.

– Znao sam što želim, ali isto sam tako znao da najprije moram počistiti ispred svojih vrata. Nije bilo plaže, luke, otoka na kojem nije bilo krupnog ili sitnog otpada – prisjeti se početaka. Iako je obilazio sve domaće institucije i kucao na vrata resornih ministarstva, tek su rijetki poput bivšeg predsjednika Stipe Mesića prepoznali i podržali projekt.

– Htio sam u Hrvatskoj razviti projekt kojim bih zaposlio 50 ljudi koji bi čistili svaki dan, no birokracija je jednostavno bila neslomljiva. Morao sam odustati i okrenuti se svijetu – govori.

Prva svjetska akcija čišćenja organizirana je lani u rujnu, a čistilo se na isti dan u 30 zemalja. Cijeli je događaj organiziran iz malog ureda na otoku Krapnju.

Znak plava zastava

– Htio sam da centar toga događanja bude Hrvatska, no na žalost, nije – govori Curavić.

Podršku GUWAA-i dala je i Bianca Jagger, predsjednica Bianca Jagger Human Rights Foundation, kao i Bernie Ecclestone. A pokrenut je u sklopu organizacije i prvi ekološki brend za očuvanje mora – S.P.E.E.D Unit.

– Ronioci će svoje akcije u svakom mjestu snimati, a snimke će se prikazivati na National Geographicu. Na taj će se način mlađoj generaciji pokušati približiti važnost očuvanja mora – opisuje Curavić.

Toj će se ekipi pridružiti François Sorano, legendarni član ekspedicijskog tima Calypso koji je vodio Jacques Yves Cousteau.

– Nakon dugo vremena ponovno sam u osjetio pravu iskrenu volju da se nešto promijeni i zato sam ih bez razmišljanja podržao i priključio im se. Vjerujem Kristijanu Curaviću – govori Sorano, koji je 13 godina proveo na Calypsu istražujući mjesta, nerijetko bez plana.

– Pronalazili smo otoke na kojima nitko nije bio, koji ni na kartama nisu ucrtani – prisjeća se ekspedicija Sorano, koji je posljednji put Hrvatsku posjetio 80-ih godina. – Jedva čekam ovu avanturu – dodao je.

Svaki grad na obali čije će se podmorje očistiti od smeća dobit će plavu zastavu – bit će to znak turistima da je mjesto i više nego čisto. A prva zastava dodijeljena je Monacu.

– Netko može misliti da su to sve samo snovi, ali kad dobiješ dokaz da se sve, baš sve, uz dovoljan trud, može ostvariti, osjećaš se bolje – govori Curavić. Bez obzira na već rezervirane akcije čišćenja svijetom, tim ronilaca neće zaobići Jadran. Svoj će posao dovršiti baš tamo gdje su ga i započeli.

>>U akciji Pogled u plavo izvađeno više od 25 tona glomaznog otpada

>>Iz makarskog podmorja izvukli 10 tona glomaznog otpada

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • hr76:

    Svaka čast za Curavića! Hrvatska kao jedna od zemalja s najbogatijim i najljepšim arhipelagom i treba biti svjetski predvodnik u ovome. Bravo.

  • Deleted user:

    bravo za hrvatsku pamet! ma koja kravata, ako ništa drugo bit ćemo zapamćeni kao prvi podvodni škovacini na svijetu!

  • Fantom47:

    Već desetak godina na svojim krstarenjima čistim podmorje, a zadnjih pet čistim dio uvale od oko 100 kvadratnih metara, gdje mi je usidrena brodica.Curaviću bravo.