Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenska granica

Primorsko-goranska Županijska skupština oštro protiv žice, u nedjelju prosvjed na GP Rupa

žica
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
17.12.2015.
u 13:32

Županijska skupština, zaključeno je, inzistira na što bržem i trajnom uklanjanju žičanih ograda

Primorsko-goranska Županijska skupština  jednoglasno je  ocijenila neprihvatljivim te je najoštrije osudila podizanje žičanih ograda uz zelenu granicu na području Liburnije i Gorskog kotara te zatražila njihovo uklanjanje, a najavljeno je i da će skupštinski vijećnici u nedjelju održati mirni prosvjed na graničnom prijelazu Rupa te tako poslati poruku slovenskim vlastima.

– Ne postoji nijedno opravdanje niti prihvatljivi argument da se žicom dijele ljudi i krajevi čvrstih povijesnih veza, poznati po skladnom suživotu, tradicionalnoj dobrosusjedskoj pograničnoj suradnji, prijateljstvu i partnerstvu u raznim projektima međugranične suradnje – ocijenili su vijećnici Županijske skupštine i na sjednici jednoglasno prihvatili Izvješće o poduzetim radnjama u vezi s podizanjem žičane ograde uz zelenu granicu na području Liburnije i Gorskog kotara.

Županijska skupština, zaključeno je, inzistira na što bržem i trajnom uklanjanju žičanih ograda.

Župan Zlatko Komadina rekao je da žica na granici nije dobar uvod u turističku sezonu niti je dobra za susjedske odnose. Žica nikoga neće zaustaviti, to nije primjeren način ponašanja ni prema ljudima niti prema životinjama, dodao je.

Napomenuo je da je razgovarao s kolegama u Ilirskoj Bistrici te da je bio dosta negativno iznenađen, jer "baš i nisu za zajednički stav" te da "na neki način i podržavaju žicu".

Neki vijećnici su, tijekom rasprave o izvješću, imali primjedbe na dijelove priloženog pisma u kojem župan Komadina od Ministarstva vanjskih i europskih poslova traži da poduzme korake i upozori slovenske vlasti na neprihvatljivost podizanja žičanih ograda. No, do kraja rasprave svi su se ipak složili da je žičana ograda neprihvatljiva, potencijalno opasna i da ju je potrebno ukloniti, pa su zaključke jednoglasno prihvatili.

Čuli su se i prijedlozi o građanskom neposluhu, simboličnom prekidanju žice i sličnim akcijama. Komadina je na to rekao da građani očekuju jasna stajališta o tom pitanju, ali da "treba biti oprezan i ne dizati ljude".

Predsjednik Skupštine Erik Fabijanić ocijenio je da Skupština želi poštovati i poštuje visoke vrijednosti ljudskih prava, a  da je Europska unija s tom žicom "pokazala veliko licemjerje".

>> Cerar: Nedostatak solidarnosti europskih država vodi u raspad Unije

Komentara 5

Avatar imotska115
imotska115
14:09 17.12.2015.

Vi se borite sami protiv zice a gdi vam je Vas Zoki sa kojim ste koalirali. Neznam kako hocete to Vi sami rijesit na zupanijskom nivou. To je drzavna stvar.

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
16:02 17.12.2015.

Nije mi jasno, podržali su pusićku i milanovića, a danas se bune protiv žice? Pa eto vam sada rezultati rada dosadašnjeg premijera i ministrice vanjskih poslova...

Avatar niwrad
niwrad
14:03 17.12.2015.

Nisu oni protiv žice zbog estetskih, ekoloških, dobrosusjedskih ili sličnih razloga... to je zgodan alibi. Oni su protiv žice zato jer ona ima nacionalni aspekt... ona asocira na obranu granica, na nacionalne interese, obranu teritorijalne cjelovitosti, obranu nacije... a to je ono što te pobornike anacionalnih i sorosevskih multikulti ideologija najviše boli i zato i samo zato se bune.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije