Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Primorac: Poštovat ćemo preporuke Vijeća

07. lipnja 2007. u 19:30 2 prikaza
hrv-prim-txt.jpg
Foto: import

Novi pravopis još nisam vidio, a dok ga ne pogledam, ne mogu komentirati kazao nam je jučer ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. Dragan Primorac. Dodaje da se pitanjima jezika bave stručnjaci, odnosno Vijeće za normu standardnog hrvatskog jezika, čije članove su predložile vodeće institucije za pitanje jezika. Čekamo očitovanje Vijeća i poštovat ćemo njihove preporuke.

I neki drugi stručnjaci žele pisati pravopis kaže Primorac. Prema njegovim riječima, Vijeće za normu nikad nije predložilo niti se izjasnilo o eventualnom donošenju Zakona o jeziku. Za komentare o Matičinu pravopisu zamolili smo nekoliko jezikoslovaca, no dio ih je bio nedostupan, a dio je odbio bilo što govoriti uz obrazloženje da ga još nisu vidjeli.

I dok novi pravopis, blizak Anić-Silićevu, tek treba na tržište, Školska knjiga će od iduće školske godine u udžbenicima za osnovnu školu koristiti isključivo preporučeni Hrvatski školski pravopis (čiji je i izdavač), u kojem su "ne ću", "grješka", "zadatci" i sl. Već za ovu školsku godinu ta izdavačka kuća je udžbenike za 1. i 5. razred lektorirala po tom pravopisu čiji su autori Babić-Ham-Moguš.

Iako se u beletristici koriste rješenjima Školskog pravopisa, ipak u Alfi lektori odlučuju hoće li u udžbenicima biti neću ili ne ću, što zapravo znači da se drže Babić-Finka-Moguševa pravopisa, kao i u izdavačkoj kući Znanje. Profil je za ovu školsku godinu udžbenike lektorirao po Babić-Finka-Moguševu pravopisu koji dopušta dvojakosti.

Za sljedeću školsku godinu novi Profilovi udžbenici iz hrvatskog jezika od 5. do 8. razreda lektorirani su po novom i koristi se "ne ću", "početci" i sl. I dok se na tržištu pojavljuju novi pravopisi, u glavama učenika zbrka je sve veća. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa školama je preporučilo Hrvatski školski pravopis (Babić-Ham-Moguš).

BLISKI SUSRET S GRDOSIJOM
Fascinantan trenutak: Dron snimio što je kit učinio kada je došao do jet skija
HTZ
Naša seoska bogatstva
Doživi domaće: Hrvatska ne raspolaže samo prirodnim ljepotama već i mnogim dodatnim sadržajima