Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANITARNA AKCIJA

Prilika za svako dijete: Večernji list i 24 sata za vukovarske školarce

Vukovar
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/4
06.11.2011.
u 20:00

U povodu obilježavanja 20. godišnjice od žrtve Vukovara građani će 14.studenoga moći kupiti DVD Priče heroja Vukovara čiji je prihod od prodaje namijenjen za djecu s posebnim potrebama.

Osamnaest vukovarskih školaraca treba pomoć, asistenta u nastavi kako bi uz njihovu pomoć lakše svladali školske obveze, kretali se i učili, živjeli život barem donekle nalik onome kakav žive njihovi vršnjaci. Za njihov je rad godišnje potrebno 480.000 kuna, koje grad nema, i stoga javno traži pomoć od svih koji razumiju tu problematiku.

U povodu obilježavanja 20. godišnjice od žrtve Vukovara i njegovih građana, u ponedjeljak 14. studenoga uz Večernji list i 24 sata građani će moći kupiti i DVD Priče heroja Vukovara. Zahvala gradonačelnika Sav prihod od prodanih DVD-a ide u humanitarne svrhe i namijenjen je asistentima u nastavi za djecu s posebnim potrebama u Vukovaru.

- Želim zahvaliti Večernjem listu i 24 sata na tome što su prepoznali humanitarnu akciju. Uime Vukovaraca, zahvaljujem svima koji će kupiti DVD jer na taj način pomažu mladosti Vukovara - rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. Dodao je da projekt “Asistenti u nastavi u Vukovaru” postoji od 2009. godine te da se sredstva za njihovo financiranje skupljaju isključivo donacijama i humanitarnim akcijama.

– Imamo devet asistenata u nastavi i još 18 zahtjeva koje, nažalost, ne možemo angažirati jer ih ne možemo platiti. Godišnje za tu namjenu moramo pribaviti 480.000 kuna. Tražili smo i pomoć od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, ali 
smo odbijeni - upozorio je Sabo.

Govoreći o radu asistenata u nastavi, dogradonačelnica Vukovara Danijela Stanković, koja i vodi taj projekt, kaže da se radi o iznimno važnom projektu za djecu s posebnim potrebama i njihove roditelje.

Trud i strpljenje asistenata

– Asistenti djecu dočekuju ispred škole i s njima borave cijelo vrijeme nastave. Pomažu im da lakše prate nastavu, pri kretanju školom, svladavanju gradiva, zadaća, vode ih u tolaet... Uz njih su sve vrijeme do trenutka kada ih ponovo predaju roditeljima nakon završetka škole. U ove dvije i pol godine nismo imali niti jednu pritužbu, a napredak djece je ogroman. Zadovoljna su i djeca, i nastavnici, i roditelji. Svi asistenti u nastavi s osnovnoškolskom djecom prolaze prethodno edukaciju, iako se ipak najviše uči uz djecu. Sa svakim od njih se radi individualno i svako dijete je posebna priča. Stoga taj posao zahtijeva mnogo truda, ljubavi, strpljenja i znanja, a najveća im je nagrada smiješak djeteta ili riječi zahvale roditelja - zaključila je Stanković.

Do sada se u akciju prikupljanja novca za rad asistenata s djecom s posebnim potrebama uključilo nekoliko hrvatskih gradova i privatni poduzetnici, a koncerte za istu namjenu održali su pjevač Kemal Monteno i violinist Stefan Milenković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije