Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donatorska večer

Prikupljeno više od pola milijuna kuna za razminiranje

donatorska večer
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/12
13.11.2014.
u 23:02

Donacijama 30-ak tvrtki te novčanim prilozima veleposlanstava Kanade, Makedonije, BiH te Australije, američka će vlada dodati još 300 tisuća kuna.

Više od pola milijuna kuna za razminiranje sakupljeno je na Večeri za sigurne korake, donatorskoj večeri u organizaciji Američke gospodarska komore i Veleposlanstva SAD-a večeras u Zagrebu.

Donacijama 30-ak tvrtki te novčanim prilozima veleposlanstava Kanade, Makedonije, BiH te Australije, američka će vlada dodati još 300 tisuća kuna, a sav će novac biti iskorišten za čišćenje Karlovačke županije, u kojoj je, gotovo 20 godina nakon završetka Domovinskog rata, minski sumnjiv čak 61 četvorni kilometar. - Uključivanjem poslovne zajednice očišćen je velik teritorij, no to još nije dovoljno pa pozivamo sve poduzetnike na odgovornost prema zajednici u kojoj posluju - apelirala je izvršna direktorica AmChama Andrea Joko Jelušić. Ovogodišnja gala večera 13. je po redu, a u projektu je dosad prikupljeno  7,3 milijuna kuna za razminiranje Hrvatske.

Mine su sigurnosni, ali i gospodarski problem

Nedavno je izaslanstvo AmChama predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije uručilo potvrdu o razminiranosti u vrijednosti od 380.000 kuna prikupljenih u okviru prošlogodišnjeg projekta. - Zahvaljujući ovoj donaciji, za sada je razminirano 23.113 četvornih metara kod naselja Ostrovo u blizini Vinkovaca čime se ta županija svrstala područja u kojima su sve poljoprivredne površine napokon očišćene - spomenuo je konkretan rezultat donacija predsjednik vijeća upravitelja AmCham-a Ivan Vidaković.

Mine su sigurnosni, ali i gospodarski problem, upozorio je američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten. -Poljoprivredna područja koja su još zagađena minama mogla bi se koristiti za proizvodnju hrane i time smanjiti uvoz prehrambenih proizvoda - napomenuo je veleposlanik. Glavni sponzori dobrotvorne večere, na kojoj se uz gospodarsku i diplomatsku elitu, nazočili predstavnici hrvatskih vlasti te Dijana Pleština, ravnateljica Vladinog ureda za razminiranje, bili su PBZ Card te zagrebačka podružnica odvjetničke tvrtke Wolf Theiss, a partner projekta je Večernji list.

>>Američka gospodarska komora i američka vlada donirali 380 tisuća kuna

>>Općina Velika napokon u cijelosti očišćena od mina

Komentara 2

GE
geler203
06:51 14.11.2014.

Stvarno za pohvalu. S druge strane, 30 tvrtki, nekoliko veleposlanstava, nekoliko stranih vlada pa prikupljeno skoro milijun a onda prelazimo na našu surovu i tužnu stvarnost. Za jamčevinu sumnjivih osoba protiv koji se vodi postupak i koji su radili protiv interesa i zakona Republike Hrvatske, preko noći se skupe milijuni i to od "prijatelja". Jadno. Tužno. Sumorno.

PR
propalismoFranjoskroz
07:12 14.11.2014.

dosezi kriminala u razminiranju su nevjerovatni,pa kada će napokon pravna država zaustaviti tu pljačku?HCR je još jedno leglo kriminala.Pa što samo netko ne ispita otkud nadzornicima razminiranja tolika imovina,radi se o milionima??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije