Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratak hrvata u RS

Prikupljena sredstva za stambeno zbrinjavanje 1800 obitelji

'bih...mostar...13.05.2011...11. sabor hdz bih...davor cordas foto: zoran grizelj vecernji list'
'zoran grizelj vecernji list'
28.01.2013.
u 13:08

Američka je Vlada lani već uplatila 2 mlijuna eura za povratak 170 obitelji iz sva tri naroda u BiH, od kojih je 50 hrvatskih

Ovo je velika šansa i jedan od zadnjih vlakova za povratak Hrvata u Republiku Srpsku – rekao je Davor Čordaš, ministar za izbjegle i raseljene osobe u Vladi Republike Srpske nakon jučerašnjeg sastanka s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem u Slavonskom Brodu. Čordaš je tim riječima opisao priliku koja za 1.800 hrvatskih obitelji proistječe iz programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica na razini Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, za koji je na donatorskoj konfeneciji u sarajevu prikupljeno oko 300 milijuna eura. Predviđeno je da se u sve četiri zemlje zbrine 27.000 obitelji, od čega 5.400 u Bosni i Hercegovini. Jedna trećina odnosi se na Hrvate, i to poglavito one koji su izbjegli iz Republike Srpske.

- Ljudi više ne vjeruju da bi se obnova i povratak mogli dogoditi u ozbiljnijoj mjeri. Međutim, ono što ohrabruje je to da se djeca i unuci onih koji su tu nekada živjeli danas, dvadeset godina nakon progonstva, javljaju da žele živjeti na svojim starim ognjištima i obnavljaju ih. Vjerujem da će jedan dio sredstava biti uložen i u onaj drugi, također značajan segment, a to je održivost povratka putem zapošljavanja i samozapošljavanja – rekao je Čordaš. Američka je Vlada lani već uplatila 2 mlijuna eura za povratak 170 obitelji iz sva tri naroda u BiH, od kojih je 50 hrvatskih. Prvim pilot projektom bit će obuhvaćene najugroženije obitelji, a rok za prijavu na javni poziv Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava BiH je 7. veljače.

>> Nova podjela BiH? Nestaju dva kantona u kojima su Hrvati većina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije