Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SPLITU I ZAGREBU

Prikupljanje potpisa protiv davanja autocesta u koncesiju počinje u ponoć

Ne damo naše autoceste
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
10.10.2014.
u 12:04

Prikupljanje potpisa trajat će do subote, 25. listopada

Inicijativa Ne damo naše autoceste pred zgradom Vlade na Markovom trgu u Zagrebu izvela je performans kojim su najavili početak skupljanja potpisa večeras u ponoć protiv davanja autocesta u koncesiju. Aktivisti inicijative pred Vladu su postavili natpis 80 milijardi kuna, odnosno ogromne brojke kojim su željeli upozoriti koliko će potencijalni koncesionar ostvariti čiste zarade ako mu se daju autoceste u koncesiju odnosno koliko će država biti oštećena.

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, rekao je da su do iznosa od 80 milijardi kuna došli najkonzervativnijom metodom računajući da će u budućnosti promet rasti minimalno jedan posto iako je ove godine rastao tri posto.   

- Ovaj iznos je dovoljan za izgradnju 300-tinjak bolnica, 4000 vrtića, 2000 škola – to je jedan od razloga zašto idemo na skupljanje potpisa - rekao je Stanić.

Teodor Celakoski kazao je da koncesioniranje uvijek rezultira rastom cijena, padom kvaliteta usluga, padom investicija i  drastičnim povećanjem nezaposlenosti.

Potpisi će se skupljati do 25. listopada u svim naseljenim mjestima, poručili su iz Inicijative.

Podsjetimo, inicijativu Ne damo naše autoceste pokrenulo je sedam organizacija civilnog društva (Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), pet sindikalnih središnjica (Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Matica hrvatskih sindikata, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Udruga radničkih sindikata Hrvatske) te dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta). Ovih 14 organizacija osnovalo je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a inicijativi su se priključile i brojne druge organizacije i građani iz svih krajeva Hrvatske, tvrde organizatori.

>> Prikupljanje potpisa za referendum protiv monetizacije počinje u subotu

>> Mijat Stanić: Ako treba, potpise za autoceste skupljat ćemo i u dijaspori

Komentara 12

DU
Deleted user
12:59 10.10.2014.

Vlada samo želi novac za financiranje idućih izbora,to se treba zaustaviti i ovaj referendum podržati!

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
12:56 10.10.2014.

Prodavanje hrvatskih cesta svakako treba spriječiti, ali kad vidim tko stoji iza prikupljanja potpisa, "alarm" mi se upali. Možda su neki ciljano i ubačeni, možda čak i od ove vlasti potaknuti da otjeraju ljude, da stvar propadne jer tu ima svega, od sumnjivih udruga, kojekakvih "jugoljevičara", raznih "pseudoliberala", novovjeke "mlade partizanije" i sl. tzv. "antifašista"... svega što inače nema veze s hrvatskim nacionalnim interesima i što za koječije škude kopka po temeljima Hrvatske pod plaštem civilnog društva i nevladinih udruga. Da potpise skuplja netko kome mogu vjerovati, odmah bi potpisao, ovako sam na oprezu. Vi koji odlučite popisati obavezno čitajte što piše na tim papirima!

NI
ninja72
12:42 10.10.2014.

Sto je sljedece za prodaju ? E moj narode odosmo mi svi na bubanj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije