Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijevoz

Prijevoznici su preuzeli teret: Svu djecu vozimo besplatno!

'                               '
''
07.10.2010.
u 10:40

Sljedeće školske godine želimo čistu situaciju, neka prijevoz sufinanciraju općine i gradovi, kažu prijevoznici

Nije prošlo ni mjesec i pol dana od početka nove školske godine, a već su se pojavili problemi s prijevozom učenika osnovnih škola. Na njih je upozorio Krunoslav Kroflin, voditelj Strukovne grupe pri Županijskoj gospodarskoj komori.

Tko će platiti 150 kuna

Naime, prema zakonskim propisima, pravo na besplatan prijevoz imaju učenici od prvog do četvrtog razreda koji su udaljeni od škole tri i više kilometra, a učenici od petog do osmog razreda za besplatan prijevoz trebaju biti udaljeni od škole pet i više kilometara. Za učenike koji, prema ovim propisima, nemaju pravo na prijevoz a voze se školskim autobusima i kombijima predložena je mogućnost prijevoza po jedinstvenoj cijeni od 150 kuna. Neki prijevoznici su djecu koja nemaju pravo ipak vozili na svoju odgovornost, dok drugi to nisu željeli. Cijelom tom situacijom ogorčeni su i roditelji, no postignut je dogovor. Tako će se ove godine sva djeca voziti besplatno, ali do početka iduće školske godine prijevoznici traže čistu situaciju. Djeci koja nemaju pravo na prijevoz neka ga sufinanciraju škole, općine i gradovi, poručuju prijevoznici. – Zakon koji je donio Sabor, na žalost, propisuje određena ograničenja povezana uz udaljenost od kuće do škole.

Krivo Ministarstvo

Županija na takve norme nema utjecaja, već je to u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Županija je već preuzela na svoj proračunski trošak subvencioniranje prijevoza učenika srednjih škola, što je Vlada prošle godine ukinula – kaže Sonja Borovčak, zamjenica župana za društvene djelatnosti.

Zna li se tko će toj djeci platiti prijevoz – roditelji ili općine i gradovi – s obzirom na to da Županija u svom proračunu nema novca za to, a nemaju ga ni škole, te kakav je stav Županije o tome i tko se trebao brinuti da do ovoga ne dođe?

– Županija financira prijevoz učenika osnovnih škola sa 11 milijuna kuna, a zbog Vladinih mjera kojima gubimo više od 4 milijuna kuna godišnje Županija više nije u mogućnosti preuzeti i taj financijski teret. Na promjenu tih ograničenja može utjecati samo institucija koja je to donijela, a to je Ministarstvo – kaže zamjenica Borovčak.

Komentara 2

DH
dalibor.hren
20:39 08.10.2010.

Županija za moju školu plaća Prasičkom 3.200,00 kn dnevno za prijevoz svih učenika. Ako za one \"koji nemaju pravo na prijevoz\" općina, županija ili roditelji budu morali izdvajati 150,00 kn, to će biti plus 20.000,00 mjesečno. Dakle 3.200,00 puta 10 mjeseci jednako 32.000,00 plus dvadeset je 52.000,00 puta 16 škola iznosi 832,00 kunića love koja se redovno isplaćuje. Nek si pokvareni prijevoznici pogledaju svoje redovne linije: vozač i 1 ili eventualno 2 putnika. Sramota. I Presečki i svi ostali žive i bogate se na račun djece. UZ put mjesečna karta za vlak do Krapine košta 90,00 kn i vrijedi za sve vlakove 24 sata dnevno.

LU
ludva
00:57 13.10.2010.

kad će Krapinsko Zagorska županija konačno urediti autobusni prijevoz..? Dokad samovolja Presečkog... ???!Pa nije on bog i batina!Neko mu ide na ruku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije