Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka županija u 2010. godini

Prijevoz će se plaćati samo obiteljima s dječjim doplatkom

Stjepan Kožić
Antonio Bronić/Pixell
03.12.2009.
u 00:34

Najviše novca, oko 117 milijuna kuna, i ove će godine dobiti Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport.

Štedljiv, socijalan i razvojan. Tako je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić opisao prijedlog županijskog proračuna za 2010. godinu koji iznosi oko 291 milijun kuna, što je sedam posto manje nego ove godine.

Spas su porezni prihodi

– Socijalan jer smo pokušali maksimalno zadržati sva prava, ali i pomoći onima kojima je to potrebno.

Razvojan zato što smo odjelima za gospodarstvo, poljoprivredu i infrastrukturu ostavili novac na razini ove godine, dok su ostali odjeli dobili nešto niže iznose.

A štedljiv jer smo sve moguće troškove unutar naših upravnih odjela smanjili, uključujući novac za plaće za četiri posto – objasnio je župan Kožić.

Konačna odluka o proračunu donijet će se na županijskoj Skupštini potkraj prosinca.

Bitna je stavka prijedloga proračuna subvencioniranje prijevoza srednjoškolcima. Zagrebačka županija neće više, kao dosad, sufinancirati 50 posto mjesečne karte svim srednjoškolcima. Umjesto toga, prijevoz će se plaćati samo učenicima čije obitelji ostvaruju pravo na dječji doplatak.

– Tim srednjoškolcima subvencionirat ćemo prijevoz do sto posto.

Ako neki grad ili općina već subvencionira kartu u određenom postotku, županija će nadoplatiti iznos potreban do sto posto – rekao je zamjenik župana Rudolf Vujević i dodao kako se procjenjuje da će se tom subvencijom koristiti oko 1700 učenika.

Županijski proračun u sljedećoj godini najviše će se puniti poreznim prihodima, za koje se predviđa da će biti oko 264 milijuna kuna. Najviše novca i u 2010. godini, oko 117 milijuna kuna, ponovno dobiva Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu.

Poduzetnički centar

– Kapitalna izgradnja za prosvjetu ostaje na dosadašnjoj razini, a sve planirane dvorane i škole bit će izgrađene – najavio je Kožić.

Nakon prosvjete, najviše novca dobiva Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, oko 37 milijuna kuna.

U županiji su najavili da će se i dalje razvijati poduzetničke zone, a cilj je gradnja poduzetničkog centra na oko 100 hektara u koji bi se doveo domaći ili strani investitor koji bi bio lider u proizvodnji i tako privukao manje poduzetnike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije