Naslovnica Vijesti Crna kronika

Prijevarama i krivotvorenjima na štetu siromašnih ukrali gotovo 1,4 milijuna kuna

Pošto bi zaprimili ugovore o pozajmici, potpisivali bi ugovore bez znanja oštećenih i pritom priložili fotografije debitnih kartica njihovih tekućih računa, koje su pribavili od banaka temeljem njihove punomoći
11. prosinca 2018. u 16:13 0 komentara 883 prikaza
Lažna bankarica prevarila je stariju ženu
Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Uskok je pokrenuo istragu protiv desetorice osumnjičenih da su u sklopu zločinačkog udruženja prijevarama i krivotvorenjem isprava oštetili više osoba, uglavnom slabijeg imovnog stanja, te tvrtke za najmanje 1,38 milijuna kuna.

novac Vraća se na posao Kakav Božić za smijenjenog općinskog službenika: 'Pod bor' će dobiti bogatstvo

MUP je u utorak priopćio kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je 44-godišnji prvoosumnjičeni od studenoga 2016. organizirao i vodio zločinačko udruženje, povezavši preostalih devet osumnjičenika i  odredivši njihove uloge u toj krimi organizaciji.

Kroz poslove uzimanja brzih novčanih pozajmica, osobnih vozila putem leasinga te zasnivanja pretplatničkih odnosa i kupnje mobitela od teleoperatera osmislio je kako će za sebe i 'partnere' steći protupravnu imovinsku korist. On je uzimao brze pozajmice na imena drugih osoba kod davatelja on-line financijskih usluga, dok je uloga četvrtoosumnjičenog 34-godišnjaka bila vrbovanje osoba slabijeg imovnog stanja, a trećeosumnjičenog 23-godišnjaka provjera financijskog stanja oštećenih.

kune Zaradila 200.000 kuna Prodavala osiguranja i novac zadržavala za sebe

Vrbovali oštećene obećanjem zarade za uslugu fiktivnog zaposlenja u tvrtki koja povlači novac iz EU 

Nakon vrbovanja, šestorica osumnjičenih nalazila se s oštećenicima te im lažno najavljivali moguću zaradu od 10 tisuća kuna, obećavši im zaposlenje te novčane nagrade za uslugu fiktivnog zaposlenja u građevinskoj tvrtki koja povlači novac iz EU fondova.

Potom su fotografirali oštećene s osobnom iskaznicom u ruci, pravdajući to potrebama evidencije o zaposlenicima poduzeća. Nakon toga su otvarali adrese elektronske pošte s podacima oštećenih, a bez njihova znanja, te tražili pozajmicu putem on-line financijskih usluga.

Pošto bi zaprimili ugovore o pozajmici, potpisivali bi ugovore bez znanja oštećenih i pritom priložili fotografije debitnih kartica njihovih tekućih računa, koje su pribavili od banaka temeljem njihove punomoći.

NASMIJAO OKUPLJENE Smijeh u susjedstvu: Pauk mu dignuo auto, on im priredio dobru osvetu

Organizator zločinačkog udruženja osumnjičen je i da je osmislio model kupnje automobila na leasing, za što je angažirao šestoricu kako bi zatražili nabavu osobnih vozila uz sklapanje ugovora o leasingu, prikazivanjem lažnih činjenica i prikrivanjem činjenica s unaprijed stvorenom namjerom da neće u cijelosti platiti svoja dugovanja temeljem ugovora o leasingu.

Nabavljena vozila na 'lažni' leasing prodavali na Kosovu

Nabavljena vozila osumnjičeni su potom prodavali na području Kosova.

Prvoosumnjičeni se tereti da je osmislio i model sklapanja pretplatničkih odnosa uz kupnju skupljih mobitela kod mobilnih teleoperatera. Nakon što bi vrbovali osobe lošijeg imovnog stanja, osumnjičeni su ih nagovorili na nabavu mobitela veće vrijednosti i zasnivanje pretplatničkih odnosa, a za tvrtke oštećenih koje su prethodno registrirali na njih. Mobitele su potom prodavali putem oglasnika.

Ubio cimera Dvostruki ubojica napravio kaos na saslušanju, majka ubijenog u suzama napustila sudnicu

Uskok sumnja kako je tvrtkama ovim kaznenim djelima počinjena šteta od najmanje 1,38 milijuna kuna.

Nakon dovršene istrage, policija je desetoricu osumnjičenih kazneno prijavila Uskoku zbog kaznenih djela zločinačkog udruženja, prijevara te krivotvorenja isprava.

VIDEO: Dvostruki ubojica napravio kaos u sudnici (Izvor: WKMG News 6 ClickOrlando)

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.