Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 211
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićeni

Prijevara u Italiji za 22 milijuna eura, isplaćivali i Hrvatima

Rim
03.06.2013.
u 15:01

Senator Aldo Di Biagio je navodno glavnoosumnjičenima pomagao u nalaženju imena kojima je zatim talijansko mirovinsko osiguranje plaćalo mirovinu, a za uzvrat je navodno dobivao novac.

Pod optužbom za navodnu prijevaru mirovinskog osiguranja (Inps) i ministarstva pravosuđa u iznosu od 22 milijuna eura u razdoblju od pet godina, talijanska financijska straža uhitila je danas četiri osobe, a pod sumnjom da je sudjelovao u udruživanju radi provođenja kaznenog djela prijevare je i senator Aldo Di Biagio izabran na nedavnim parlamentarnim izborima na listama stranke centra bivšeg premijera Marija Montija.

Aldo Di Biagio je izabran u okrugu inozemstvo, dakle, njega su mogli birati i talijanski državljeni u Hrvatskoj, a vlasnik je i hrvatske putovnice. Pritvoren je bračni par odvjetnika (Gina Tralicci i Nicola Staniscia), zatim zaposlenica Nacionalne ustanove za socijalnu skrb (Eneas) u Hrvatskoj, Adriana Mezzoli i bivši zaposlenik banke Banca intesa, Vincenzo Palazzo. U kućnom pritvoru je i službenica u odvjetničkom uredu bračnog para, koje se smatra idejnicima prevare, Barbara Conti. Financijska straža provjerila je 11.000 bankarskih čekova, a istragu vodi tužitelj Nello Rossi, koji je potpisao i zapljenu nekretnina i gotovine u vrijednosti od nekoliko milijuna eura. Nalog za preventivni zatvor potpisala je sutkinja za preliminarnu istragu Paola Della Monica.

Senator Aldo Di Biagio je navodno glavnoosumnjičenima pomagao u nalaženju imena kojima je zatim talijansko mirovinsko osiguranje plaćalo mirovinu, a za uzvrat je navodno dobivao novac. Navodno je Adriana Mezzoli „pronalazila“ lažna imena osoba u Hrvatskoj kojima je zatim talijanska ustanova trebala isplaćivati mirovine.

\"Stari slučaj\"

Aldo Di Biagio je u izjavi za Večernji list kazao kako još nije dobio nikakvu obavijest da se vodi istraga, te da ima čistu savijest. Riječ je o događajima od prije oko 20 godina kada je odvjetnički par obrađivao problematiku talijanskih umirovljenika u inozemstvu. Di Biagio kaže kako nema nikakve povezanosti s ovom istragom. Prije 20 godina se taj par odvjetnika zanimao za neka imena talijanskih građana u inozemstvu, odnosno bili su kontaktirani kako bi tim osobama priskrbili pravo na mirovinu. Di Biagio se nada da će što prije pojasniti istrazi kako sa cijelim slučajem osobno nema nikakve veze.

Time što su mirovinskom davana imena nepostojećih ili umrlih osoba u inozemstvu u pet se godina oštetilo ustanovu za oko 22 milijuna eura. Zapravo, prema istrazi, postojale su u Hrvatskoj i Argentini strukture koje su na toj prevari surađivale s odvjetnicima koji su organizirali prijevaru. Bivši zaposlenik banke, Banca Intesa, Vincenzo Palazzo, omogučavao je zatim odvjetničkom bračnom paru da unovči čekove mirovinske ustanove. Profesor na sveučilištu La Sapienza, Paolo Garau, je osumnjičen da je sinu para Staniscia, Edoardu Manfrediju, dao odlučnu ocijenu na ispitu, a student je unaprijed doznao pitanja. Ukupno je pod istragom 13 osoba. Milijuni eura dobiveni prijevarom mirovinskog osiguranja su utrošeni za kupovinuz vile u Cortini d\'Ampezzo kao i liksuzne stanove u Rimu, a dio novaca je utrošen na stvaranje lažnih tvrtki s bankarskim računima u Švicarskoj, Luksemburgu, Velikoj Britaniji i Panami. Istraga je zapljenila tri stana u Rimu i 2,5 milijuna eura na bankarskim računima u Milanu, Rimu i u Švicarskoj. Pretreseni su i uredi odvjetničkog para u Rimu i u Padovi.

>>Italija: Strankama novci samo po posebnim pravilima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije