Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporna naslovnica

Prijetnje redakciji Novosti: Bacit ćemo vam bombu, prerezati grkljan

Novosti
06.10.2010.
u 15:25

Predsjednik Josipović kaže da mu je naslovnica neukusna te da izdavač treba razmisliti o uređivačkoj politici

Već dugo jedna novinska naslovnica nije izazvala tako žestoke reakcije kao ona tjednika “Novosti”, glasila srpske nacionalne manjine u RH koje izdaje SNV Milorada Pupovca. Padajući hrvatski MiG-ovi i naslov “Obadva, obadva su pala” u najvećem dijelu javnosti i politici RH shvaćeni su kao uvredljivo, neukusno, ružno i nepotrebno kopanje po još otvorenim ranama iz Domovinskog rata.

>>Josipović i Milanović: Naslovnica tjednika Novosti je neukusna

‘Prerezat ćemo ti grkljan’

Osim takvih, stigle su i ekstremne reakcije, uredništvo “Novosti” dramatično upozorava javnost i policiju da su zatrpani prijetećim telefonskim pozivima i mailovima šovinističkog sadržaja (u redakciji citiraju “Hoćete da vam bacimo bombu... prerezat ćemo ti grkljan”). Predstavnik MUP-a Krunoslav Borovec potvrđuje da je policija zaprimila prijavu o prijetnjama redakciji, no da nemaju običaj potvrđivati da pružaju zaštitu. Reagirao je i predsjednik RH Ivo Josipović koji kaže da mu se naslovnica ne dopada, misli da je neukusna i na izdavaču je “da razmisli treba li nastaviti takvu politiku”. Nakon što su iz MORH-a i Glavnog stožera HV-a stigle oštre reakcije koje ovu naslovnicu smatraju vrlo uvredljivom, iz hrvatske Vlade nema informacija je li raspravljano o uvjetima daljnjeg financiranja “Novosti”. Reagirao je i Zoran Milanović, lider SDP-a, koji kaže da njega naslovnica nije povrijedila, ali je smatra neukusnom.

Novosti ponovile provokaciju na naslovnici!
– Nespretna je i možda neukusna aluzija koju su “Novosti” mogle izbjeći – kaže i dodaje da nije baš najspretnije reći da će se i ubuduće ponašati na takav način. No, iz uredništva i dalje stižu takvi stavovi.
To potvrđuju i time što je tjednik Novosti ponovio provokaciju novom naslovnicom! Na kojoj se opet ističu pali MiG-ovi i slogan "Obadva, obadva su pala".

Glavni urednik Rade Dragojević ne vidi u čemu je problem.
– Ako se ostvari ijedna prijetnja, odgovornima ćemo smatrati ministra Vukelića, načelnika GS OS Lucića te predsjednika HHO-a Čička koji su svojim priopćenjima i javnim nastupima huškali javnost i pozivali na linč – kaže Dragojević. Upozorava da su se i neki drugi mediji šalili na isti način. Ministar Branko Vukelić rekao je da su optužbe netočne, jer su u priopćenju izrazili nezadovoljstvo zbog uspoređivanja agresorskih aviona s onima koji brane hrvatske građane. 
– Naše priopćenje je primjereno. Jedina reakcija s njihove strane trebala je biti isprika – rekao je Vukelić.

Političke posljedice naslovnice u glasilu Srba shvaća, međutim, Srpski demokratski forum koji se ograđuju.

– Naslovnicom na jeftin i vulgaran način skreću pozornost s otvorenih tema važnih za zaštitu i promociju prava Srba u Hrvatskoj i otvaraju teme koje vode u smjeru daljnjih sukoba – navodi Veljko Džakula.

Slično i u Dnevniku HRT-a

Dodaje da SDF odbacuje i osuđuje takve neozbiljne i neodgovorne pokušaje samoreklame i izražavanja novinarskih sloboda bez osjećaja odgovornosti. Medijske slobode spominje i Zdenko Duka, predsjednik HND-a, a od vlasti i policije traži punu zaštitu i sigurnost za redakciju “Novosti”. 
– U načelu, svatko ima pravo kritizirati medije, ali je opasno kada to čine najviše vojne institucije. Nije primjereno da oni sebi daju za pravo prosuđivati koji hrvatski građani jesu, a koji nisu dobronamjerni – piše Duka. Kaže da je sličnu “naslovnicu” imao i središnji Dnevnik HRT-a, a da su mogle iritirati izjave R. Dragojevića, no je li riječ o uređivačkom promašaju, neka procijeni izdavač. Danijel Srb, lider HSP-a, pozvao je pak Vladu da se suprotstavi financiranju takvih tiskovina. Takva naslovnica iskaz je neprihvaćanja hrvatske države, smatra Srb.

Komentara 477

OB
-obrisani-
09:20 07.10.2010.

+ - 07.10.2010. u 09:17h Sinatra1 je napisao/la: kurcula, marš stoko četnička! ___________________ Pa ja mogu, da bih tebe umirio, da kažem da nisu baš oba pala ali kakva je vajda od toga kad znaš isto tako dobro kao i i ja da su obadva pala?

OB
-obrisani-
01:26 07.10.2010.

združena vežba dva vaša miga-21 pod nazivom \"opala-izvini-tras 2010-

Avatar bok
bok
16:32 06.10.2010.

Sloboda govora stoji, ali ne stoji da se to placa iz drzavnog proracuna. Pa nek placa lijepo redakciji stize iz Beograda, pa da vidimo onda... Meni osobno je najodvratnije da oni (kao ni Feral svojedobno) ne zive od svog smeca nego od sponzora...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije