Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak u 1991.

Prijetili Hrastovu i obitelji, pa vikali: Ovo je Srbija!

miso
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
31.05.2013.
u 11:33

Policija je bila privela dvojicu Karlovčana starih 56 i 24 godine zbog prijetnje, a očevici tvrde da je riječ o Draganu Čutkoviću i njegovom sinu

Iako je od velikosrpske agresije na Hrvatsku prošlo gotovo četvrt stoljeća središtem Karlovca proteklih dana odjekivali su pokliči: ‘Ovo je Srbija’ i ‘Klat ćemo Hrvate’.

 Policija u akciji

 Pomalo nestvarne događaje službeno su potvrdili uhićenjima i iz Policijske uprave karlovačke. No za mnoge još šokantniji podatak je kako su direktne prijetnje ubojstvom i smaknućem djece i drugih članova obitelji izrečene Mihajlu Miši Hrastovu i Goranu Čerkezu koje mnogi smatraju herojima zaslužnima što su Karlovac i Karlovčani spašeni srpske okupacije i protjerivanja iz njihovih domova.

 Posljednji događaj zbio se na prostoru nedaleko Gradskog kazališta Zorin dom u strogom središtu grada, kraj jednog od tamošnjih ugostiteljskih objekata.

 –Ne znam što je bio povod no vidio sam čovjeka koji se obrušio na Čerkeza, kojeg znam iz viđenja. Počeo mu prijetiti, rekao mu da je ustaša, da dobro zna gdje živi on, ali i članovi njegove obitelji, te kako ovdje u Karlovcu više nema što tražiti jer je ovo Srbija.

 No, još mi je šokantnije bilo kad je slične prijetnje izrekao i prema Miši Hrastovu – ispričao nam je jedan od svjedoka događaja.

 Hrastov, očito vidno uznemiren, javio nam se iz svog doma.

 – Čerkez me nazvao telefonom i odmah sam shvatio da nešto nije u redu. Kad mi je prepričao događaj ostao sam u šoku, ozbiljno uzemiren, pokušavajući se suzdržati od bilo kakvih reakcija. Znate dobro u kakvoj sam poziciji i kako se osjeća čovjek kojem više od 20 godina sude za istu stvar. No, možete zamisliti kako se osjećaju moja supruga i kćer koji sve to proživljavaju, iako s događajem nemaju nikakve veze.

I prije sam često znao primati prijeteće pozive telefonom, no sada kada mi otvoreno prijete ubojstvom kćeri i supruge mislim da je to kap koja je zaista prelila čašu. Bojim se da taj srpski ekstremizam ne eskalira, jer su sličnim prijetnjama i maltretiranju proteklih mjeseci izloženi i brojni moji suborci – rekao je Hrastov.

 Nije slučajnost

 Nakon događaja otišao je u policiji i podnio kaznenu prijavu. Policije je službeno priopćila da su zbog tog događaja uhitili dvojicu Karlovčana starih 24 i 56 godina. Očevici su nam potvrdili da je riječ o ocu i sinu Draganu i Endiju Ćutkoviću. Obojica su dobro poznati Karlovčanima, a od prije su već više puta upisani i u policijske bilježnice.

 No, da nije riječ o izoliranom incidentu potvrđuje i slučaj Ljubomira Jurkovića Dede koji je poznat iz slučaja The Independent. I on je imao gotovo isti sukob sa istim ljudima, također vezan uz srpski ekstremizam.

 –Ogorčen sam. Kako mogu živjeti ovdje i izjašnjavati se kao Hrvat i katolik dok ne mogu reći kako je Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjenik, te kako su Istra i Kordun Hrvatska, a ne Italija ili Srbija. Taj Čutković mi je prišao, pljunuo me i udario u glavu. Tada mi je rako da će on dovesti odred iz Banja Luke, da će pokalti sve Hrvate i da nama ustašama neme mjesta ovdje, jer je tu Srbija – ispričao je šokiran Jurković koji je od tog događaja na liječenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije