Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže rušenje

Prijeti opasnost, djeca se igraju unutar ruševine bivše škole

\'skolapesc02_bo1_sis_110811\'
Božidar Antolec/VLM
11.08.2011.
u 16:09

Ministarstvo kulture nam je 2006. zabranilo rušenje, a sad je promijenilo mišljenje - kažu u Županiji

Godinama se mještani Pešćenice bore s ruševnom zgradom stare područne škole koja prijeti urušavanjem. Otkako je napuštena prije 20-tak godina, nije obnavljana, a kako je pored nje igralište i nova škola često u nju ulaze djeca. Prije dvije godine na dječaka je pala greda, no izvukao se bez ozljeda. Još jednu peticiju, koju je ovaj put potpisalo 413 mještana Pešćenice, uputili su, uz podršku Općine Lekenik, Ministarstvu kulture, Konzervatorskom odjelu u Sisku te saborskoj zastupnici Marijani Petir, moleći za pomoć, a konačno je stigao obećavajući odgovor.

U Općini se nadaju

Ministarstvo kulture u dopisu sada navodi kako zgrada nije kulturno dobro te je mogućnost njezinog rušenja u nadležnosti osnivača.

– Uputili smo dopis prema osnivaču, Sisačko-moslavačkoj županiji, i nadamo se da će nam izaći u susret rješavanju ovog problema i rušenju zgrade. Općina Lekenik će pomoći. S novim prostorom na mjestu stare škole Pešćenica može dobiti jednu krasnu cjelinu, rekao je načelnik Lekenika Marijan Crnkoci.

Konzervatorski odjel u Sisku u svom stručnom mišljenju navodi da je škola evidentirana samo u Prostornom planu Lekenika kao objekt od kulturno – povijesne vrijednosti, te predlaže obnovu i prenamjenu, a ako županija nema novca za obnovu predlaže se uklanjanje zgrade škole.

"Trebamo suglasnost"

U Sisačko-moslavačkoj županiji, kažu, još nisu zaprimili zahtjev za rušenjem stare škole. Podsjećaju da su izgradnjom nove škole pokrenuli postupak uklanjanja stare, na što je Ministarstvo kulture 2006. godine izdalo rješenje o preventivnoj zaštiti i tako zabranilo rušenje, te je objekt upisan u registar kulturnih dobara. Nije jasno kako su sada promijenili mišljenje jer je županiji bila odbijena i žalba na odluku o zaštiti.

– Eventualni postupak rušenja zahtjeva, uz financiranje izrade projekta rušenja i samih radova, i dozvolu za rušenje, a Ministarstvo kulture nije nam iskazalo suglasnost za to - kaže pročelnik županijskog Odjela za prosvjetu Ivan Lovreković.

Ključne riječi

Komentara 5

SV
sveznalica100
10:22 13.08.2011.

Znate li koliko je ovakvih i sličnih zgrada/ruševina na području Banije i šire, gdje isto tako postoji velika opasnost za djecu i općenito stanovništvo?

Avatar _Hedon_
_Hedon_
22:34 13.08.2011.

Banija??? Banovina valjda!

SV
sveznalica100
13:09 14.08.2011.

13.08.2011. u 22:34h Hedon je napisao/la: Banija??? Banovina valjda! -------- U čemu je zapravo razlika ISTINOLJUBIVI???????I na kraju krajeva zašto bi bila Banovina, kada joj je povijesni naziv Banija-samo zato što su na Baniji živjeli Srbi, a na Banovini nee živi nitko.Veliko bravo za tebe koji voliš svoju zemlju.!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije