Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHOVNI SUD Izgubila spor jer je zbog skolioze prekinula specijalizaciju

Prijeti joj invalidnost, ali mora vratiti plaće

05.12.2008.
u 18:08

ZAGREB – Mlada liječnica D. B. mora isplatiti Općoj bolnici “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu 165.551 kunu odštete zato što je otkazala ugovor o radu mjesec dana prije isteka specijalizacije! Liječnica se nadala da će osporiti pravomoćnu presudu, a time i odštetu koju mora platiti bolnici posljednjim pravnim sredstvom – revizijom, no Vrhovni sud odbio je reviziju kao neosnovanu.

Naime, Opća bolnica “Dr. Josip Benčević” tužila je mladu liječnicu D. B. jer je jednostrano raskinula radni odnos i tražila od nje povrat bruto plaća i drugih primanja, koje joj je isplatila tijekom specijalizacije. Pema ugovoru iz 1998., Opća bolnica “Dr. Josip Benčević” uputila je D. B. na četverogodišnju specijalizaciju iz patološke anatomije.

Na specijalizaciju je D. B. otišla 12. svibnja 1998., a trebala ju je završiti 12. svibnja 2002.

Mlada liječnica obvezala se kao specijalist patološke anatomije ostati u radnom odnosu u toj slavonskobrodskoj bolnici najmanje onoliko koliko joj traje specijalistički staž. Također, obvezala se i da će bolnici vratiti sve bruto plaće koje treba dobiti tijekom specijalizacije i druga davanja sa zateznim kamatama ako jednostrano prekine radni odnos.

I to se dogodilo! Specijalizantica je 12. travnja 2002. otkazala Ugovor o radu sklopljen s bolnicom 3. veljače 1998. Liječnica se žalila da je bila prisiljena prestati raditi kao specijalist patološke anatomije zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, jer od puberteta boluje od skolioze, pa se bojala moguće invalidnosti zbog spomenute bolesti. No, Vrhovni sud na to joj je uzvratio:

– Tužena od puberteta boluje od skolioze, pa je kao liječnica mogla znati i uzeti u obzir da joj specijalizacija iz patološke anatomije ugrožava zdravstveno stanje, što znači da se, sve da i nije otkazala ugovor o radu, na pogoršanje zdravstvenog stanja ne bi mogla s uspjehom pozvati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije