Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilne KIŠE POTOPILE ZEMLJU

Kolaps u Vodicama, nevrijeme stiglo do Splita i Dubrovnika! Poplavljene kuće, škole...

kiša, split
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/67
11.09.2014.
u 23:10

U dva sata su u splitskom centru 112 imali više od 300 dojava građana, a većinom se radilo o poplavama u prizemnim objektima.

Grmljavinsko nevrijeme uz obilne oborine izazvalo je velike probleme diljem Hrvatske. U Vodicama je izazvalo kolaps zbog poplava, a velikih problema sa obilnim kišama bilo je i u Splitu te Dubrovniku. Na Hvaru je zabilježena i pijavica.

U unutrašnjosti Hrvatske najgore je stradalo šire područje Pakraca i Lipika. U Pakracu i Kusonjama je poplavljeno 25 kuća. Zbog porasta vodostaja zabrinuli su se i stanovnici naselja uz Kupu.

22.02 sati - Na Hvaru je oko 19 sati iza otoka Jerolim primijećena pijavica. Pijavica nije izašla na kopno niti je učinila ikakvu materijalnu štetu, piše Crometeo.

21.46 sati - Grmljavinsko nevrijeme oko 21 sat pogodilo je Dubrovnik, piše Dubrovački dnevnik. Obilne oborine su izazvale poplave. Prostor oko Pošte Lapad bio je pod vodom, a veliki dio Župe Dubrovačke ostao je bez struje. U Centru 112 su kazali da je vodena bujica na više mjesta izbacila šahtove.

21.18 sati -Jako nevrijeme praćeno obilnom kišom pogodilo je šire splitsko područje, piše Dalmacija News. U Kaštel Novom poplavljena je zgrada osnovne škole koja je otvorena prije pet mjeseci. U Kaštel Lukšiću su poplavljene kuće i zgrade.

U Splitu je najgore bilo u Ulici Sedam Kaštela, Vukovarskoj i Brune Bušića. U dva sata su u splitskom centru 112 imali više od 300 dojava građana, a većinom se radilo o poplavama u prizemnim objektima. Dogodio se i veći broj prometnih nesreća, većinom sa materijalnom štetom. Na ulicama u centru Omišlja bilo je između pet i sedam centimetara vode.

17.54. sati – Tijekom četvrtka, do 17 sati, na mjernoj postaji Crometea Vodice – Blata palo je 240 litara oborina po četvornom metru. Najviše je palo u dvosatnom jutarnjem nevremenu. U tom su pljusku pale čak 164 litre, piše Crometeo. Prema podacima Pljusak.com, i u mnogim drugim dijelovima Dalmacije pale su ekstremne količine kiše pa su tako na Prviću pale 153 litre kiše, u Ljubitovici u trogirskom zaleđu 149, a u Komiži na Visu 101 litra.

16.17 sati – Šibensko područje u četvrtak rano ujutro u svega nekoliko sati poharalo je jako nevrijeme s više od 100 litara kiše po četvornom metru, a u Vodicama se dogodio sveopći kaos. Kiša je poplavila na desetke objekata, školu zbog čega je otkazana nastava, kiša je poplavila trgovine, podrume, a najalarmantnije je bilo u vodičkom vrtiću odakle su uz pomoć vatrogasaca
evakuirani mališani. U poplavama je ostalo desetak automobila kojima su stradale elektroinstalacije, bujice vode izbacivale su šahtove, pa se javno apeliralo na vozače da bez prijeke potrebe ne idu u promet.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Vodički vatrogasci imali su više od stotinu intervencija, a kiša je velike probleme napravila i u susjednim primorskim i općinama i gradovima u zaleđu Šibenika, te na otocima. Zbog nevremena bilo je problema i s električnom energijom, a bujice su u Tribunju nosile i kamene ograde i provaljivale u kuće. S obzirom na veliki broj intervencija javnoj vatrogasnoj postrojbi Šibenik priključila su se i dobrovoljna vatrogasna društva, no na sve terene jednostavno nisu mogli stići.

14.28 sati – Jače oborinske vode u Banskom Kovačevcu oštetile su županijsku cestu i most, kažu iz Državnog centra 112. Lokalni DVD iz Lasinje morao je intervenirati na ispumpavanju bode u Banskom Kovačevcu. Promet je otežan. Još uvijek je zbog vode na cesti zatvorena DC 36 u Rožanbregu. Kolnici su na području cijele Karlovačke županije mokri, a u protekla 24 sata dogodilo se i šest prometnih nesreća. Srećom nije bilo ozlijeđenih.

13.20 sati – Zatvorena je cesta na dionici D31 Pokupsko – Šestak Brdo. Postavljeni su znakovi da je cesta zatvorena i opasno je voziti se po dijelu gdje voda prolazi preko ceste jer se jedan dio već odronio. Kamioni, automobili, školski autobusi prolaze dok se nešto ne dogodi. Za posljedice će biti prekasno, upozorava naš čitatelj Ivan Brajković.

>> Fotografije i videouratke iz poplavljenih područja možete nam poslati na javi@vecernji.net!

Foto: Snimio čitatelj

Zbog obilnih oborina posljednjih dana, a velike količine kiše očekuju se i u sljedećem razdoblju, Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje najviše kategorije.

Posebno bi pogođeno trebalo biti područje Istre, sjevernog Jadrana, Gorskog kotara i Like. Prema podacima od osam sati ujutro, najviše kiše u posljednja 24 sata palo je u Božavi (148 litara po četvornome metru) i Lipiku (100 litara), a velike količine zabilježene su i na sjevernom te srednjem Jadranu.

Pakrac i Lipik ponovno plivaju, voda ulazi u kuće

Šire područje Pakraca i Lipika pogodila je još jedna poplava, čiji se razmjeri još utvrđuju. Za razliku od onih svibanjskih, kada je stanovništvo ugrozila rijeka Pakra, u ovoj poplavi probleme rade oborinske vode i bujice uzrokovane velikom količinom kiše koja je pala u kratkom vremenu. Prema prvim informacijama, u Pakracu i Kusonjama poplavljeno je oko 25 kuća, a broj gospodarskih i ostalih zgrada u koje je voda prodrla znatno je veći. Na teren je izišlo i interveniralo više od 60 vatrogasaca te radnici komunalca, Elektre, pripadnici HGSS-a, policajci...

– Ni odvodni kanali, ni šahtovi, kanalizacija i vodotokovi nisu spremni progutati toliku količinu oborinskih voda u kratkom vremenu i to će se definitivno događati. Definirali smo najkritičnija mjesta, što se tiče prometa, sve su ceste prohodne – rekao je za 034 portal pakrački gradonačelnik Davor Huška.

Foto: Duško Mirković/PIXSELL

Neprospavanu noć imali su i stanovnici lipičkog područja. Stanje je najteže u samom Lipiku, Filipovcu, Gaju, Poljani i Antunovcu.

Poplava nisu ostali pošteđeni ni u Dervišagi nadomak Požege, koja "pliva" već četvrti put ove godine. Mještani upiru prstom u Hrvatske vode, iz kojih ih, kažu, nitko nikada nije posjetio. Posljednju su poplavu imali prije mjesec dana i od tada više ne uklanjaju zečje nasipe uz kuću.

– Reguliranjem toka Orljave i izgradnjom nasipa riješio bi se problem barem za dio kuća Orljavske ulice. To ih ništa ne košta, a nama bi puno pomoglo, jer ako se ovako nastavi, mi ne znamo što ćemo – govore ogorčeni mještani.

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Požege s terena javljaju kako je u Dervišagi voda došla do kuća te kako je u tijeku evakuacija stoke, dok se iz Pavlovaca iseljava i stanovništvo. Nekoliko grla već se utopilo.

I dok vodostaj Orljave i dalje lagano raste, iz Hrvatskih voda poručuju da rijeka od Orljavca do Brestovca nije regulirana, što onemogućuje bilo kakvu intervenciju. Tako će biti sve dok se ne riješi akumulacija Kuštrevac.

Veliki su problemi i u Pavlovcima i u Brestovcu, gdje je vrh vodenog vala, srećom, prošao. Vodostaj u Sloboštini u sat vremena pao je za 22 centimetra.

Foto: Duško Mirković/PIXSELL

Vremenskih nepogoda posebno se pribojavaju stanovnici Žažine i Letovanića koji posljednjih dana vode bitku sa zaobalnim vodama i propusnim nasipima. U strahu su od porasta vodostaja i ponavljanja potopa iz veljače.

Vodostaj Kupe porastao 40 cm

Veće količine oborina i porast vodostaja ponovno su zabrinuli stanovnike naselja uz Kupu. Kako je izjavio načelnik općine Lekenik Ivica Perović, vodostaj Kupe je od jučer porastao za četrdesetak centimetara. Ohrabruje, međutim, što vodostaj Save opada, pa se očekuje da će moći prihvatiti višak kupske vode. Kako je rekao, u tijeku su i pripreme za moguće zatvaranje državne ceste između Žažine i Letovanića.

Noćas je na širem području Letovanića bio i prolom oblaka, pa je u samo tridesetak minuta palo oko 60 litara oborina po četvornom metru. Zbog toga su nastavile rad i četiri snažne crpke osječke Vodoprivrede, od kojih svaka u Kupu prebacuje oko 300 litara vode u sekundi.

Uz zapušteni ribnjak kod Letovanića stotinjak radnika Hrvatskih voda nastavlja sanaciju nasipa, kako bi spriječili prelijevanje zaobalnih voda iz ribnjaka. Iako su vremenski uvjeti loši, u HV-u vjeruju kako bi danas nasip mogao biti djelomično saniran.

Poplavljen veći dio Stare Subocke

Ponovno noć bez sna za mještane Stare Subocke kraj Novske. Četvrti put ove godine zbog nabujale rječice Subocke iz koje se izlila voda, poplavljen je veći dio sela. Od dva sata u noći svi su budni. Voda im ulazi u kuće, spašavaju stvari iz prizemlja kuća i životinje iz gospodarskih objekata. Pomažu im vatrogasci Novske, Rajića, Stare i Nove Subocke, a uključeni su i članovi HGSS-a iz stanice Novska i Požega, koji su tijekom noći intervenirali i na području Pakraca i Lipika.

Foto: Željko Gašparović

Na teren su izišli i djelatnici Novokoma s teškim strojem, no malo se može napraviti dok voda ne počne opadati. I najstariji mještani Stare Subocke ne sjećaju se da je vodeni val ikada bio tolik. Voda je poplavila veliki dio ceste do nadvožnjaka preko autoceste A3. Proći se može samo terenskim vozilima jer je dubina vode viša od pola metra. Najteže je u dijelu od područne škole, preko mosta i odvojka prema autocesti. Tamo su sve kuće pod vodom, dvorišta, a voda iz korita Subocke samo što se nije izlila i preko autoceste.

Mještanin Blaž Šeničnjak kaže da se ista situacija stalno ponavlja kod svakih većih padalina. Ovaj put voda je zaprijetila i ljudima. Njega je, kad je izišao u mrak ispred kuće, umalo odnio vodeni val, a spas je pronašao na ogradi.

– Kanali su problem, kaže Miroslav Gabor, mještanin, dok pokušava ukloniti nanose mulja. Dobra naznaka jest što vodostaj opada. Tijekom dopodneva bit će mnogo posla na čišćenju nanijetog mulja i granja, no mjerodavni će morati pronaći trajnije rješenje za ovakve nevolje stanovnika.

Kritično i na lipovljanskom području

Kritično je stanje i u Kraljevoj Velikoj, na području općine Lipovljani. Zbog sumnje u ispravnost vode započelo se s podjelom pitke vode na hidrantima. Voda se dijeli od 12 do 14 sati na lokacijama u Lipovljanima, na križanju ulice sv. Barbare i Industrijske ulice te u Kraljevoj Velikoj, na križanju ceste Kraljeva Velika prema Trebežu, kod kućnog broja 169. Sa sobom treba ponijeti boce za vodu.

Foto: Željko Gašparović

Vatrogasci DVD-a voze pitku vodu za mještane Stare Subocke, kod vatrogasne spremnice. Od 10.30 sati, zbog izlijevanja rijeke Pakre, između postaja Banova Jaruga i Lipovljana zatvorena je željeznička pruga za promet vlakovima.

Vodice pod vodom

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnim oborinama zahvatilo je jutros zapadne i središnje dijelove Šibensko-kninske županije.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

U kratkom vremenu je palo više od 100 litara kiše po metru četvornom. Tribunj i Vodice zbog toga imaju velikih problema s poplavama. Vatrogasci ispumpavaju vodu iz podruma i javnih ustanova. Poplavljena je zgrada osnovne škole, a pod vodom su i brojne prometnice. Najalarmantnije je bilo u vodičkom vrtiću, odakle su uz pomoć vatrogasaca evakuirani mališani.

Dodajmo i kako je kasno sinoć jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo šire splitsko područje, a u njemu su najgore prošli Trogir i okolica. Do 22 sata u samo 60 minuta na mjesnoj postaji Trogir – Plano palo je 62 litre oborina po četvornom metru, a do 22.30 sati količina je već bila 72 litre. Dijelovi Splita, osobito istočna predgrađa, zbog udara munja povremeno su ostajali bez javne rasvjete. Na Čiovu je oko 21 sat zabilježena i tuča.

Fotografije i video uratke iz poplavljenih područja možete nam poslati na javi@vecernji.net!

>>Jako nevrijeme u Dalmaciji: Padala tuča, poplavljene ceste i dvorišta

Komentara 48

RJ
RjaNma
11:45 11.09.2014.

treba podići vodnu naknadu, a voda će sama napraviti kanale i otići !!

Avatar bosanac1951
bosanac1951
11:51 11.09.2014.

Molim ministra u čijem je resoru ovo s poplavama da mi kaže gdje idu uplate (vodne nadoknade) koje mi svaki mjesec uplaćujemo ???? Sramota od pojedinaca pri vrhu koji se ne brinu za poplavljene kuće, imanja, životinje i ostalo već godinama. Jeli do sada itko krivično odgovarao za ovako jadno stanje na poplavnim područjima ???....svake godine ista priča...

Avatar Nexus
Nexus
12:27 11.09.2014.

To nije nikakova slucajnost da Orljava od Orljavca do Drskovaca plavi. Treba samo pogledati u kakovom je stanju tok Orljave na tom podrucju. Mislim da Amazona u Brazilu ima bolji protok od Orljave. Na tom se dijelu toka Orljave najboljee vidi sva bijeda naseg sistema, a posebno odgovornih u Hrv. vodama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije