Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dekan kisić o mogućim posljedicama

Prijete nam nova poskupljenja? 'Ako se iz raznoraznih razloga Suez zatvori...'

Na Agronomskom fakultetu strojevima stvaraju usjeve otporne na klimatske promjene
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
23.10.2023.
u 20:29

Ivica Kisić objasnio je da će što više domaće hrane i što više samodostatnosti sigurno biti jedan od način za preživjeti izazovna vremena koja su pred nama. No, smatra da Hrvatska po tom pitanju ne stoji baš sjajno

Dekan zagrebačkog Agronomskog fakulteta, Ivica Kisić, gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a prilikom čega je objasnio važnost Sueskog kanala kao i posljedice njegovog zatvaranja. Sueski kanal jedan je od glavnih dostavnih pravaca za naftu, stoga da se on iz raznoraznih razloga zatvori, transport nafte morao bi ići oko Afrike. To bi značilo da će doći do poskupljenja nafte, a s time bi poskupjela i proizvodnja poljoprivrednih proizvoda, piše HRT.

Dekan je objasnio da 30 posto Hrvata trenutno vrlo teško može napuniti sindikalnu košaricu te će biti još više problema ako cijene odu gore. Kako je istaknuo, od početka 2020. godine i COVID krize cijeli svijet počeo se okretati svojim izvorima i svojoj samodostatnosti. "Pokušava se proizvesti što više domaće hrane za svoje ljude. Vidjeli smo kad je krenuo COVID na koji način se dijelila pomoć. Prvo su svi gledali namiriti svoje građane, a tek se onda išlo prema svjetskom tržištu. Sigurno će tako biti i u budućnosti ako bi došlo do nekih velikih tektonskih poremećaja u opskrbi hranom", poručio je Kisić.

VEZANI ČLANCI:

Dodao je da što više domaće hrane i što više samodostatnosti će sigurno biti jedan od način za preživjeti izazovna vremena koja su pred nama. No, smatra da Hrvatska po tom pitanju ne stoji baš sjajno. "Imamo određenih proizvoda, to su u prvom redu pšenica, žitarice, uljarice. Tužno je da uvozimo puno mesnih proizvoda. Nadam se da ćemo tu situaciju popraviti u narednim godinama", rekao je dekan. Objasnio je da su tu i sveprisutne klimatske promjene koje poskupljuju proizvodnju, a da je vrijeme jeftine energije i jeftine hrane je iza nas. 

- Najveći problem na koji ćemo morati odgovoriti u bližoj budućnosti, idućih 10-20 godina, su klimatske promjene. EU je krenula s jednim dobrim planom za zelenu proizvodnju. Koliko će toga EU ostvariti, to je druga stvar. Europski farmeri zbog tih zelenih taksi imaju sve veći pritisak na sebe, a istovremeno su potpuno otvorene granice za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz drugih država. Ili će Europa ići u smjeru zelene i održive proizvodnje ili ćemo se morati na neki drugi način prilagoditi - upozorio je Kisić.

Smatra da si je Europska unija na 'zabila autogol zbog slobodnog protoka ukrajinskog žita'. "Neke države su odreagirale, Češka, Slovačka, Poljska, koje su zabranile uvoz pšenice iz Ukrajine. Nemam ništa za izvoz, transport ukrajinske pšenice kroz RH, kroz Luku Rijeka, ali ne da se da pšenica zadržava u Hrvatskoj i ruši cijene naših domaćih farmera", zaključio je Kisić.

VIDEO Izrael tvrdi da je bombardirao lokacije Hamasovih raketnih bacača u blizini vrtića, škola i džamija u Gazi

Komentara 2

HO
homofobic
00:48 24.10.2023.

Slusajmo profesora! Pametan covjek a mi svi blentavci! Neka sve, za svaki slucaj, lijepo poskupi 100% pa ako se Suez ne zatvori iz bilo kojeg razloga barem ce se netko malo pomoci a raja je i tako istrenirana zivjeti od zraka i ljubavi pa nece niti trepnuti

BU
bugatti
21:03 23.10.2023.

Nećeš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije