Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pilot-projekt

Prijelaz u Poznanovcu će se prvi u Hrvatskoj označiti LED-diodama

'diode_alb_zag_041110'
''
05.11.2010.
u 14:25

Senzori se postave 800 metara od prijelaza i kada vlak prijeđe preko njih pale se LED-diode ugrađene u asfalt i na znakovima pred prijelazom

Kao što je i najavljeno, Krapinsko-zagorska županija putem Uprave za ceste prva u Hrvatskoj kreće u projekt osiguranja željezničkih prijelaza po austrijskom modelu označavajući ih sustavom LED-dioda. Prvi prijelaz označen prema novom modelu bit će onaj u Poznanovcu.

Ignoriranje znakova

– Činjenica je da ljudi obične znakove bez ikakve signalizacije u vožnji nesvjesno ignoriraju, a sustav s treptavim LED-diodama to sprečava. Funkcionira tako da se senzori postave 800 metara od prijelaza, a kada vlak prijeđe preko senzora, upale se LED-diode ugrađene u asfalt i na znakovima koji su pred pružnim prijelazom. Vlaku da prijeđe tu udaljenost treba otprilike minuta i pol. Ta se signalizacija gasi nakon što vlak prijeđe preko senzora s druge strane prijelaza – objasnio je Davor Močvan, pomoćnik direktora Promel Projekta, tvrtke koja je izradila projekt za Županijsku upravu za ceste.

– Projekt stoji između 100 i 120 tisuća kuna i novac za njega već je osiguran pa vjerujemo da će do kraja godine LED-diode svijetliti pred prijelazom u Poznanovcu, a pokaže li se dobrim, taj ćemo sustav, koji je desetak puta jeftiniji od brklje sa semaforima, koristiti i na drugim opasnim prijelazima – objasnio je ravnatelj ŽUC-a Jasmin Krizmanić.

Digitalni videokatastar

Županijska uprava za ceste osim ovog kreće s još jednim pilot-projektom – digitalnim videokatastrom. – Riječ je o sustavu koji snimanjem detektira stvarno stanje kolnika, što će potvrditi da je više od 50 posto cesta u Zagorju u lošem stanju. To će nam biti i jak dokaz kada ćemo od Ministarstva tražiti novac za sanaciju tih cesta – zaključio je Krizmanić.

Komentara 1

SP
Spectator
07:30 09.11.2010.

Ideja je izvrsna, ali bojim se nečeg drugog. Kada je svojevremeno građen autoput Zagreb-Ljubljana, na bankinama su bile reflektirajuće oznake, što je također bilo jako dobro za uočavanje rubova ceste noću. Ali ubrzo su neki \"nadobudni\" počeli vaditi iz stupića jedan po jedan element i na kraju ih skoro i nije bilo. \"Naš čovjek\" očito još nije dosegnuo kulturni nivo za ovakve inovacije. Daj Bože da nemam pravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije