Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a što sada

HDZ bi opoziv Oreškovića mogao uvrstiti u dnevni red u Saboru najranije 8. lipnja

Tihomir Orešković
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/13
04.06.2016.
u 14:42

Sabor ima 30 dana otkad se prijedlog uvrsti u dnevni red da odluči o opozivu premijera. Odluči li ga opozvati, s premijerom pada i Vlada te počinje teći 30-dnevni rok da se okupi parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Opoziv premijera, odnosno prijedlog da mu se u Hrvatskom saboru izglasa nepovjerenje, u proceduru može uputiti najmanje petina zastupnika.

Ako bi se HDZ na to odlučio već u ponedjeljak, u dnevni red tekuće sjednice prijedlog bi se mogao uvrstiti najranije u srijedu, 8. lipnja, za kad je sazvan nastavak zasjedanja Sabora. 

U tom slučaju, Vlada bi imala osam dana da se očituje o prijedlogu, do 16. lipnja, do kada Hrvatski sabor mora odlučiti i o oporbenom prijedlogu da se glasa o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade  Karamarku.

Sabor ima 30 dana otkad se prijedlog uvrsti u dnevni red da odluči o opozivu premijera. Odluči li ga opozvati, s premijerom pada i Vlada te počinje teći 30-dnevni rok da se okupi parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu. 

Ne uspije li nitko okupiti većinu, predsjednica Republike će raspustiti Sabor i raspisati nove izbore. Uz proceduru opoziva u Saboru, HDZ-u je na raspolaganju i varijanta po kojoj bi svi njihovi ministri podnijeli ostavku i tako ostavili Vladu bez mogućnosti da donosi odluke, no u HDZ-u nisu željeli govoriti razmišlja li se i o tome. 

>>Vrdoljak: Sabor i Vladu treba raspustiti, potrebni su nam prijevremeni izbori

>>I Bandić poručio: Ili preslagivanje do najkasnije mjesec dana, ili novi izbori

 

Komentara 26

TO
Torcidas
15:30 04.06.2016.

Komšije veselite se, slavite...

SA
Sabomerzel
15:44 04.06.2016.

Anticenzura..... Zločinačka lopovska partija u ideji i praksi zločinačka partija cuvala je genocidnu zlocinacku Yugoslaviju, tvornicu smrti, ubijanjem stotina tisuca Hrvata, zločinačkoj partiji presudit ce sud u Njemackoj!

Avatar majmunranko
majmunranko
15:07 04.06.2016.

Orešković je već više od 12 sati nelegitimni uzurpator izvršne vlasti u RH. Siguran sam da bi već odavno dao ostavku, da nije pod pritiskom stranih centara moći koji mu prodaju fore o političkoj stabilnosti. No, država u kojoj nema demokracije nije politički stabilna, osim možda prividno, a država u kojoj je premijer padobranac koji se održava na vlasti uz pomoć SOA-e i stranih igrača, pri čemu ima podršku nekakvog tajnog nacionalnog vijeća Mosta, nije demokracija, nego diktatura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije