Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast cijena

Prije ulaska u EU najviše poskupjeli mliječni proizvodi

\'25.05.2012. Tounj - Milan Paher vlasnik mini sirane Velebit upustio se u prozvodnju nove vrste sira, tounjskog pljesnivca. Nastaje u spilji gdje na dubini od sto metara i temperaturi od 10 stupnjeva
\'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL\'
19.06.2013.
u 11:12

U odnosu na lipanj prošle godine, od ukupnog broja zabilježenih trendova, poskupljenja su zauzela čak 57 mjesta, a pojeftinjenja tek 5.

Posljednji mjesec prije ulaska Hrvatske u EU zabilježen je rast cijena prehrambenih proizvoda. Prema podacima supermarketi.info, neki mliječni proizvodi porasli su i za 20-ak posto na području Zagreba u odnosu na svibanj. No, da stvar bude još gora, poskupljenja u odnosu na prošli mjesec zahvatila su i neke voćke.

U odnosu na lipanj prošle godine, od ukupnog broja zabilježenih trendova, poskupljenja su zauzela čak 57 mjesta, a pojeftinjenja tek pet. Dakle, omjer je veći od 11:1 u korist poskupljenja. To je najgori rezultat na godišnjoj razini do sada. Ono što zapravo zastrašuje jest činjenica da su poskupljenja zahvatila gotovo sve kategorije proizvoda. Nasuprot tome, trendovi pojeftinjenja, osim što su malobrojni, u isto su vrijeme i potpuno beznačajni, navodi se na stranici.

U odnosu na lipanj prošle godine žuti luk poskupio je za čak 80,05%, a između ostalih namirnica jabuka zlatni delišes skuplja je 56,10%, kivi 54,79%, glatko brašno TIP 550 42,74%, jaja 31,42%, naranča 22,71%.

Najviše su pojeftinili krastavci – 34,43%.

U Osijeku je zabilježeno poskupljenje gotovo svih proizvoda iz kategorije mlijeka i mliječnih proizvoda, a navodi se i da je godišnja statistika trendova u Osijeku dosegnula najgori rezultat otkad se na stranici supermarketi.info prate cijene u Osijeku. U odnosu na lipanj prošle godine zabilježeno je čak 57 trendova poskupljenja, a samo dva trenda pojeftinjenja, što čini omjer više od 28:1.

Građani sve više prate sniženja i "akcije" u supermarketima jer su razlike u cijenama poprilične. Tako su, primjerice, jaja u jednom trgovačkom lancu 9,99 kuna, dok su u drugom čak 14.99 kuna.

Krastavci se na akciji mogu kupiti za 5,99 kuna u jednom trgovačkom lancu, dok su u drugima cijene 7,99, 9,99 i 12,99 kuna.

Do ulaska u Europsku uniju dijeli nas još 11 dana, a ostaje nam vidjeti kako će to utjecati na daljnji tijek pojeftinjenja ili poskupljenja cijena prehrambenih proizvoda.

>>Kolike su cijene plina i struje u EU, a kolike u Hrvatskoj?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije