Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prije točno 20 godina protjerali ih iz Ćelija i spalili selo

Mještani Ćelija su bili primorani napustiti selo jer ga nisu mogli obraniti pred agresorima
07. srpnja 2011. u 20:50 6 komentara 36 prikaza
vukovar
Foto: Arhiva VL

Svečanom misom koju je u crkvi Srca Isusova u Ćelijama predvodio mons. Marin Srakić, nadbiskup i metropolit Đakovačko-osječke nadbiskupije, i otkrivanjem spomenika poginulim braniteljima sela, u Ćelijama je obilježeno 20 godina od kada je spaljeno ovo selo, a mještani prognani.

To je bilo prvo spaljeno selo u Domovinskom ratu. Mještani ovog malog sela, gdje je do rata živjelo oko 180 stanovnika, nakon što se vidjelo da se malobrojni branitelji ne mogu oduprijeti agresoru koji je napao Ćelije minobacačima, a potom i tenkovima uz nadlijetanje zrakoplova, morali su napustiti svoje domove.

Tog 7. srpnja 1991. nad Ćelijama se dugo vio visoki dim spaljenih domova mještana Ćelija. Kada su se prognani mještani vratili 1998., zatekli su potpuno opljačkano i razrušeno selo pa su danas u Ćelijama sve nove kuće.

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Pozdrav mom prijatelju Švigiju u Hrvatske Ćelije.

  • velikazmija:

    dali su ovo vidili ti u haškom tribunalu kad su rekli i osudili za zločinački pothvat -- mora da su mislili da smo mi ovo napravili i pustili šljivančanina --

  • mališa:

    Zašto mi je izbrisan komentar. Zato što sam spomenuo hrvatsku agresiju na Krajinu, zonu pod zaštitom ujedinjenih nacija i na tolike spaljene srpske kuće. A vi baš izdvojili ovo malo spaljenih hrvatskih kuća jer ste pristrasni nacionalisti. Takav nacionalizam je ... prikaži još! i opravdavao nastojanja Srba u Krajini da stvore svoju autonomiju da bi se zaštili.