Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
profesor Pavao Petričević

Prije sata matematike nahrani stotine tovljenika

14.03.2012., Stari Mikanovci - Pavo Petricevic profesor matematike u obiteljskoj kuci u Starim Mikanovcima ima farmu svinja. Napisao je i knjigu o ekonomicnom uzgoju svinja.
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/2
02.06.2014.
u 20:14

Matematiku primjenjuje i u uzgoju, sve je u brojkama i tablicama!

Profesor matematike Pavao Petričević iz Starih Mikanovaca gotovo cijeli svoj radni vijek, osim sedam godina u Đakovu, proveo je u vinkovačkoj gimnaziji Matije Antuna Reljkovića i do mirovine ima još tri godine.

Treba biti mudar

Njegovi učenici znaju da prije dolaska na nastavu očisti svinjce i nahrani nekoliko stotina tovljenika, praščića, krmača i jednog nerasta, jer otkad radi u prosvjeti brine i o farmi svinja. Uz iskustvo stečeno od oca, koji je uzgajao i ovce, a imao je i konja, na farmi primjenjuje i svoje znanje profesora matematike.

- Može se živjeti od svinjogojstva, ali treba biti mudar, ne uzimati kredite jer oni su uvijek teret. Kad dobijem novac za prodane tovljenike, kupujem stočnu hranu, a netko tko je opterećen kreditom, mora ga vraćati i ne može ulagati u proizvodnju. Naše svinjogojce "ubija" život na kredit. Imam 50 krmača i godišnje uzgojim 500 prasića i 400 do 500 tovljenika te sve prodam mesarima s kojima poslujem već godinama. Računica je zapravo jednostavna. Krmača oprasi 20 prasaca godišnje, tovimo ih do težine od 25 kilograma, što je ukupno 500 kilograma, u što utrošimo dvije tone hrane, a to stoji, ovisno o cijeni kukuruza, 3600 kuna. Tome pridodamo druge troškove, od struje, vode do lijekova, što je ukupno 5000 kuna i kad ih prodamo po 17 kuna za kilogram, kakva je trenutna cijena, a to je dosta povoljno, dobijemo 8500 kuna pa je godišnja zarada po jednoj krmači 3500 kuna - objašnjava. Prije 20 godina napisao je priručnik "Proizvodnja prasadi", gdje je objasnio sve o uzgoju i donio tablice s izračunima koliko hrane donosi koji prirast. Tu mu je pomoglo znanje matematike.

- Svaki dan nešto računam, jer matematika daje odgovor na sve - kaže Petričević, dodajući kako nije lako raditi dva posla, jer često prije odlaska na nastavu, gdje provodi oko sedam sati, mora obaviti neki posao oko svinja pa ustaje i u četiri ujutro.

Podigao petero djece

- Bez svinja teško da bih otškolovao i podigao petero djece, ali živimo prosječno. Vozim škodu, kuću smo izgradili prije rata, a zadnjih 20 godina nismo kupili ništa od pokućstva - kaže Petričević, koji je uz sve to i autor dvaju obimnih romana "Križevi i ruže" i "Zamah leptirovih krila" te je koautor monografije o 109. vinkovačkoj brigadi u kojoj je bio zapovjednik.

>> Meso koje je zabranjeno i u Kini: EU ne želi meso s hormonom rasta iz SAD-a

Komentara 1

DU
Deleted user
22:26 02.06.2014.

U sat i pol nula komentara. Izgleda da u ovoj zemlji malo koga fascinira gospodin čovjek koji se ne libi fizičkog rada, intelektualac koji ne čeka da mu država riješi egzistenciju, seljačko dijete koje se po školovanju ne pravi da ne zna primiti motiku ni nahraniti pajceka, profesor koji nije pokondirena tikva. Ili su dežurni mutikaše ovdje stiltali jer na znaju kako ovdje uklopiti komunjare, ustaša i Milanovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije