Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN RUDARA U MURSKOM SREDIŠĆU

Prije pola stoljeća zatvorene posljednje rudarske jame, rudarenje je danas turistička atrakcija

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
02.03.2021.
u 15:18

Od zatvaranja posljednjih rudarskih jama na širem području Murskog Središća prošlo je skoro pola sskoro 50 godina, no tradiciju rudarstva u rom međimurskom gradu i dalje čuvaju.

Od zatvaranja posljednjih rudarskih jama na širem području Murskog Središća prošlo je skoro 50 godina, no tradiciju rudarstva u rom međimurskom gradu i dalje čuvaju.

Gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, predstavnici Rudarskog zbora i Udruge umirovljenika polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika rudaru odali počast svim rudarima u povodu Dana rudara koji se obilježava 3. ožujka. 

Industrijsko rudarenje ugljena u Murskom Središću počelo je nakon Prvog svjetskog rata i u rudnicima je radilo oko 1700 ljudi. Rudarenje ugljena trajalo je oko pedeset godina, sve dok se tvrtka nije zatvorila jer je nafta postala važnija. Osim Dana rudara, u Murskom Središću obilježavaju i blagdan zaštitnice svete Barbare te godišnjicu stradanja u jami Maj 3. Rudarstvo se pretvara i u prepoznatljiv turistički proizvod.

- Kroz projekt prekogranične suradnje Energy tour u Spomen domu rudarstva interpretirat će se rudarenje ugljena na području Murskog Središća, dok će u Spomen parku naftaštva u Paklenici posjetitelji biti upoznati s prvim crpilištem nafte. U fazi uređenja je i Rudarova hiža, etno kuća koja će govoriti o običajima i svakodnevici stanovnika ovog kraja, čime će se zapravo zaokružiti jedan dan u životu rudara. Rudarska simbolika prisutna je i na mnogim drugim mjestima u gradu, kao i u imenima udruga, sportskih kolektiva i javnih ustanova - kažu u Gradu. 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:48 02.03.2021.

Sve oko nas je dobiveno ili rudarenjem ili uzgojem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije