Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prije pola stoljeća zatvorene posljednje rudarske jame, rudarenje je danas turistička atrakcija

Od zatvaranja posljednjih rudarskih jama na širem području Murskog Središća prošlo je skoro pola sskoro 50 godina, no tradiciju rudarstva u rom međimurskom gradu i dalje čuvaju.
02. ožujka 2021. u 15:18 1 komentara 172 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Od zatvaranja posljednjih rudarskih jama na širem području Murskog Središća prošlo je skoro 50 godina, no tradiciju rudarstva u rom međimurskom gradu i dalje čuvaju.

Gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, predstavnici Rudarskog zbora i Udruge umirovljenika polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika rudaru odali počast svim rudarima u povodu Dana rudara koji se obilježava 3. ožujka. 

Industrijsko rudarenje ugljena u Murskom Središću počelo je nakon Prvog svjetskog rata i u rudnicima je radilo oko 1700 ljudi. Rudarenje ugljena trajalo je oko pedeset godina, sve dok se tvrtka nije zatvorila jer je nafta postala važnija. Osim Dana rudara, u Murskom Središću obilježavaju i blagdan zaštitnice svete Barbare te godišnjicu stradanja u jami Maj 3. Rudarstvo se pretvara i u prepoznatljiv turistički proizvod.

Slova ZNAKOVNI SUSTAV Abeceda: Jesu li je izmislili kanaanitski rudari radeći za faraone?

- Kroz projekt prekogranične suradnje Energy tour u Spomen domu rudarstva interpretirat će se rudarenje ugljena na području Murskog Središća, dok će u Spomen parku naftaštva u Paklenici posjetitelji biti upoznati s prvim crpilištem nafte. U fazi uređenja je i Rudarova hiža, etno kuća koja će govoriti o običajima i svakodnevici stanovnika ovog kraja, čime će se zapravo zaokružiti jedan dan u životu rudara. Rudarska simbolika prisutna je i na mnogim drugim mjestima u gradu, kao i u imenima udruga, sportskih kolektiva i javnih ustanova - kažu u Gradu. 

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • MB365:

    Sve oko nas je dobiveno ili rudarenjem ili uzgojem!