Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumnjiva im brojka

Prije nego ćirilica osvane po Vukovaru – provjerite popis

Vukovar (1)
Goran Ferbežar/PIXSELL
15.02.2011.
u 18:05

Danas ima više birača nego što je 2001. bilo stanovnika. Zato treba provjeriti živi li u gradu jedna trećina Srba, kaže P. Čorić iz HSP A. Starčević

Nakon što se u Vukovaru, u travnju, provede popis stanovništva HSP dr. Ante Starčević će od Vlade zatražiti moratorij na provođenje određenih odluka koje slijede s rezultatima popisa.

– Treba znati da u slučaju da popis pokaže da u Vukovaru živi više od jedne trećine pripadnika srpske nacionalnosti – to bi značilo i ostvarivanje određenih prava. Prije svega, dvojezične natpise ulica, grada, korištenje ćirilice i svega drugoga – kaže glavni tajnika stranke Pero Čorić.

Na jednoj adresi 50 osoba

Razlog za moratorij, kaže, leži u tome da je u Vukovaru trenutno više registriranih birača nego što grad, prema popisu iz 2001. ima stanovnika.

– Imamo situaciju da na nekim adresama postoji 40-50 prijavljenih osoba koje ne žive u Vukovaru i s Vukovarom, osim prava koja koriste, nemaju nikakve veze. Potrebno je jednom zauvijek riješiti pitanje stvarnog broja stanovnika grada ali i birača i da konačno znamo neke brojke – kaže Ćorić. Prema popisu iz 2001. – u Vukovaru je živjelo 31.690 stanovnika, da bi na nedavnim izvanrednim izborima za Gradsko vijeće bilo istaknuto da u gradu ima registriranih 32.711 birača. Objašnjavajući zahtjev stranke, Čorić kaže da bi moratorij trajao sve dok mjerodavne državne institucije ne istraže pravo stanje stvari u Vukovaru i stvari postave na svoje mjesto.

Ista prava dana 1997.

– Nemamo ništa protiv ostvarivanja tih prava ako se ona pokažu kasnijom istragom kao točni. Treba znati da je 1997. na početku Mirne reintegracije, prvi zahtjev srpske nacionalne manjine bio moratorij od deset godina na služenje vojnoga roka u Hrvatskoj vojsci. To je prihvaćeno pa ne vidimo razloga i da se naš zahtjev ne prihvati – zaključio je Ćorić.  

Ključne riječi

Komentara 3

UT
utatica
18:33 15.02.2011.

Vukovarci su imali neki dan izbore i kome su dali svoje glasove - SDP-U, HNS-U, SDSS-U HDZU-u, pravaši su doibli svega 10% pa se čini da Vukovarci vole da ih prcaju srbi

OB
-obrisani-
18:57 15.02.2011.

...u Vukovaru trenutno više registriranih birača nego što grad,.. ... Srpska verzija nasih Bosanaca,isti qrc nego,a sta je to cirilica?

BE
belizar
09:11 16.02.2011.

srbi imaju \'u malom\' privilegije u hr, kao i bosanci i ercegovci u cijeloj hr! u svakom slučaju, hrvati rođeni u Hr su građani 2. reda u svojoj domovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije