Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvat u Kirgistanu

Prije 4 godine sadašnjoj premijerki rekao sam da će Bakijev otići

zigic
09.04.2010.
u 20:15

Svrgnuti predsjednik toliko je pljačkao Kirgistan da je cijela zemlja prije dvije godine ostala bez struje koju je Bakijev za vlastiti račun prodavao Kazahstanu.

Splićanin Zlatko Žigić jedan je od ljudi čije procjene stanja u Kirgistanu pozorno sluša međunarodna zajednica. Kao voditelj misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pet je godina živio u Biškeku na čijim ulicama danas vlada kaos, a zbog teških uvjeta prije nekoliko se mjeseci s obitelji preselio u susjedni Kazahstan.

Neposlušni lete u smrt

– Još prije gotovo četiri godine predvidio sam Rozi Otumbajevoj, sada novoj premijerki, da će doći do nemira, da se vlada predsjednika Bakijeva neće moći dugo održati nakon korupcije koja je zavladala zemljom – kaže Žigić za Večernji list. Kako tvrdi, donedavni predsjednik nakon dolaska na vlast 2005. uspostavio je apsolutnu diktaturu. Zatvarani su i ubijani politički protivnici, sloboda medija bila je gotovo ravna nuli.

– Režim se pokazao vrlo brutalnim, nije bila rijetkost da neistomišljenici predsjednika izlete kroz prozor sa šestoga kata neke zgrade. Čak su i šefa predsjedničke administracije koji se bio okrenuo protiv Bakijeva pronašli spaljenog u jednom kanjonu – kaže Žigić. Neviđenu brutalnost režima pratila je i pljačka golemih razmjera. Privatizacija državne imovine povjerena je Bakijevljevoj obitelji, a sav novac završavao je na računu banke Bakijeva sina Maksima.

– O kolikim je razmjerima pljačke riječ govori podatak da je Kirgistan prije dvije godine ostao bez struje jer ju je Bakijev za vlastiti račun prodavao Kazahstanu.

Kulminacija se dogodila kada je, sada već bivši predsjednik, zapovjedio dizanje cijena struje, vode i plina na razinu cijena u Europi.

Spor zbog baze Manas

– Umirovljenici s mirovinama od oko 50 dolara nisu mogli plaćati režije koje su bile i po tri puta veće od njihovih primanja, a vlasti su im poručile da, ako ne mogu plaćati režije, prodaju stanove – kaže Žigić. Novu vladu Roze Otumbajeve podržala je Rusija, a najavljeno je i zatvaranje američke baze Manas u kojoj se danas nalazi 1500 američkih vojnika i koja služi kao odskočna daska za letove u sjeverni Afganistan. No Žigić drži da do toga neće doći i da će Amerikanci i dalje imati bazu u Kirgistanu. Istodobno, svrgnuti predsjednik pokušao je pobjeći iz zemlje, no nisu ga primili ni Rusi ni Kazahstanci, pa sada novoj vladi nudi pregovore. – Nema šansi da se Bakijev vrati, to je čin očajnika – kaže Zlatko Žigić.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
20:35 09.04.2010.

\"...Privatizacija državne imovine povjerena je Bakijevljevoj obitelji, a sav novac završavao je na računu banke Bakijeva sina Maksima...\" hmm... odakle mi je ovo poznato?

OB
-obrisani-
22:06 09.04.2010.

Bakijeva ne primaju ni Rusi ni Kazahstanci, a nema šansi ni da se vrati. Jedino da ide u Crnu Goru.

TU
Tupislav
00:24 10.04.2010.

Moglo nam je biti i gore, i.e. Hrvatistan !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije