Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Prije 156 godina u Smiljanu se rodio nenadmašni Nikola Tesla

Ostvario je oko tisuću pronalazaka i patenata i imao originalne ideje zbog kojih je često bio ismijan, ali unatoč tomu Tesla se danas smatra jednim od najplodnijih genija
10. srpnja 2012. u 12:37 19 komentara 432 prikaza
Nikola Tesla
Foto: Arhiva VL

Više od 150 godina, točnije njih čak 156 prošlo je od rođenja inovatora svjetskog glasa, Nikole Tesle. Ovaj Ličanin rođen u Smiljanu nedaleko Gospića koji je zadužio čitav svijet na današnji dan slavio bi svoj rođendan.

Tesla se tijekom svog genijalnog života družio i surađivao s velikanima kao što su Thomas Edison, Charles Batchelor, koji je upravo Teslu, kao i Edisona, smatrao velikanom svoga doba, Robertom Underwoodom Johnsonom, Markom Twainom i Francisom Marionom Crawfordom. Među ljudima koji su ga okruživali smatran je samotnjakom i ekscentrikom, a 1912. odbio je primiti Nobelovu nagradu jer je nakon svađe s Edisonom, s kojim je na početku karijere u SAD-u surađivao, tvrdio kako Edison nije pravi znanstvenik.

Zadnje godine svog života veliki izumitelj proveo je u osami, a njegovi izumi zasnovani na izmjeničnoj struji postali su temelj cijelom daljnjem razvoju elektrotehnike. Ostvario je oko tisuću pronalazaka i patenata, bio je jedan od pionira radio-tehnike, objavio je radove iz fizike u kojima je iznosio originalne ideje i često je bio ismijan, ali unatoč tomu Tesla se danas smatra jednim od najplodnijih genija u elektrotehnici.

Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87. godini, a u čast stogodišnjice njegova rođenja jedinica magnetske indukcije nazvana je Tesla (znak - T). U Češkoj jedna tvornica žarulja nosi njegovo ime, dok u Hrvatskoj postoji tvrtka Nikola Tesla - Ericsson koja se prije svega bavi telefonijom. Enciklopedija Britannica svrstala ga je među 10 najvažnijih ljudi u svjetskoj povijesti.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • Freedooom:

    Ovom covjeku bi se trebalo posvetiti vise paznje. Znam da previse trazim i od vecernjeg i od ovog drustva. I sramota a i jad da ga se samo usput spomene, dok su severina, kosorica, milanovic i ostali na naslovnim stranicama. ... prikaži još! Jadno je ovo drustvo. Nikola: gdje god da si sada, sretan rodjendan i hvala sto si bio medju nama!!!!

  • ćaćaća:

    kajinx tako se ponašao i moj bivši šef..pitao je nas radnike za ideje oko unapređenja poslovanja..kad bi mi iznjeli svoje ideje on bi rekoa da to nije to..sl.dan bi došao s direktorom i prezentirao bi mu naše ideje kao svoje:))..direktor ... prikaži još! bi to pušio kao dijete sladoled...a mi smo ga gledali kao pavijani:)))

  • kajinx:

    Profesor na fakultetu ga je ismijao kad je došao sa idejom motora na naizmjeničnu struju. Zapalili su mu laboratorij, ukrali X-ray, radar, radio, neonsko osvjetljenje, žarulje, ismijali daljinsko upravljanje, nakon smrti ukrali većinu njegovih dovršenih i nedovršenih radova koje danas ... prikaži još! patentiraju kao svoje. Edison ga nije isplatio za popravke generatora koji bi još i danas bili hrpe željeza, Westinghouse mu nije isplatio milione dolara početkom dvadesetog vijeka, J.P. Morgan zaustavio financiranje kad je saznao da namjerava besplatno razvoditi struju. Svi mjerni instrumenti, početkom dvadesetog vijeka, su njegovi izumi na kojima su se mnogi obogatili. Amerika se obogatila njegovim izumima, a djeca u školama upoće ne znaju tko je Nikola Tesla.