Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rušenje režima

Prije 13 godina pao Slobodan Milošević

srpska zastava (1)
Filip Brala/24sata
05.10.2013.
u 15:41

Do prosvjeda je došlo nakon što je Milošević odbio priznati rezultate prethodno provedenih izbora za predsjednika tadašnje SR Jugoslavije na kojima je on izgubio od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice

Na današnji dan, prije točno 13 godina, u Srbiji su se održali prosvjedi kojima je konačno srušen režim Slobodana Miloševića. Do prosvjeda je došlo nakon što je Milošević odbio priznati rezultate prethodno provedenih izbora za predsjednika tadašnje SR Jugoslavije na kojima je on izgubio od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice. Tome 5. listopadu i rušenju Miloševića prethodili su višednevni prosvjedi i štrajkovi do kojih je došlo jer je Savezna izborna komisija, suprotno izbornim rezultatima, donijela odluku prema kojoj se trebao održati drugi krug izbora za predsjednika SRJ.

Nezadovoljstvo građana kulminiralo je 5. listopada kada su središnji prosvjedi održani u Beogradu gdje je se poslije poziva DOS-a, predvođenim Zoranom Đinđićem, okupilo više stotina tisuća građana. Prosvjednici su na plato ispred Savezne skupštine dolazili u kolonama automobila, autobusa i kamiona iz cijele Srbije. U tome ih nisu sprječavale niti policijske blokade na koje su nailazili putem. S ciljem razbijanja prosvjeda i sprječavanja da prosvjednici uđu u zgradu parlamenta policija je već u prijepodnevnim satima upotrijebila suzavac. Oko 15 sati prosvjednici su uši u zgradu parlamenta koja je ubrzo demolirana i zapaljena. Ubrzo je zauzeta i zgrada državne televizije, koju su građani 90-ih godina zvali TV bastilja. Prosvjednici, ali i cijeli svijet, i danas se sjećaju Ljubisava Đokića, poznatijeg kao Bagerista Džoa, koji je sa svojim bagerom predvodio napad prosvjednika na zgradu RTS-a. Tom prilikom je bager pogođen s više metaka. Odlučnost i brojnost prosvjednika rezultirali su da je policija ubrzo prestala pružati otpor te su se i oni pridružili prosvjednicima. Te večeri se s terase Skupštine Beograda građanima obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica dok je dan poslije, 6. listopada, Milošević konačno priznao izborni poraz. U prosvjedima od 5. listopada smrtno su stradale dvije osobe, Jasmina Jovanović i Momčilo Sakić, dok je ozlijeđeno 65 osoba. Govoreći o događanjima u Srbiji prije 13 godina Koštunica je rekao da je tada prvi cilj bio slobodna zemlja i da je toga dana taj cilj i ostvaren. - Drugi veliki cilj kome su građani težili bio je pravno uređenje zemlje u kojoj bi živjeli od svog rada, ali to nije ostvareno jer su zapadne sile razbijale zemlju. EU danas ugrožava slobodu koju su građani Srbije stekli 5 listopada 2000. godine rušenjem režima Slobodana Miloševića, rekao je Koštunica. Iz DS-a navode da će i dalje nastaviti braniti vrijednosti za koje su se izborili toga 5 listopada.

- Danas živimo u Srbiji u kojoj su ugrožena ljudska prava, u kojoj se narušavaju neovisne institucije, u kojoj se vrši kriminalizacija političkih protivnika, u kojoj je sva vlast koncentrirana na jednom mjestu, u kojoj je strah veliki, a kritike tihe, navodi se u priopćenju DS-a.  

>> Pregovori Milošević – Izetbegović kao \'deal\' iz filma \'Kum\'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije