Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Šimonović podnio kaznene prijave protiv bivšeg upravitelja Lepoglave i pomoćnika

Prijavljeni zbog Petrača

Autor
Ivanka Toma
19.11.2008.
u 21:31

Zbog niza zloupotreba i pogodovanja Hrvoju Petraču dok je služio kaznu u Lepoglavi, ministar pravosuđa Ivan Šimonović podnio je kaznenu prijavu protiv bivšeg ravnatelja lepoglavskog zatvora Stjepana Loparića i njegova pomoćnika Puntara.

Falsificirali dokumente
– Prijave sam podnio zbog falsificiranja službenog dokumenta te protupravnog pogodovanja pojedinim zatvorenicima – izjavio je Šimonović navodeći kako se i dalje provodi nadzor u Lepoglavi te da je tamo i USKOK. Daljnja kontrola trebala bi značiti otkrivanje pogodovanja ostalim zatvorenicima te slučajeve šverca i orgijanja u zatvoru. U svrhu uvođenja reda u zatvorski sustav, Šimonović je za danas sazvao sastanak s ravnateljima svih zatvora, koji će biti održan u Lepoglavi. – Odlučio sam sastanak održati upravo u Lepoglavi zbog simbolične poruke – kaže Šimonović.

U odnosu na prijave, doznajemo da su Loparić i njegov zamjenik osumnjičeni da su radi pogodovanja Petraču krivotvorili zapisnike sa sastanaka, i to tako da bi naknadno u njih unosili pojedinosti koje uopće nisu bile izrečene, ili bi pak izbacivali određene dijelove.Druga prijava odnosi se na pogodnosti koje je Petrač uživao dok je služio kaznu u Lepoglavi, a koje su bile suprotne propisima. U javnosti se već dulje vrijeme iznose pojedinosti o nizu privilegija koje je Petrač uživao, od smještaja u poluotvoreni dio kaznionice, i to prije nego što je za takvu pogodnost stekao uvjete, do uživanja u slobodnim vikendima.

Slobodni vikendi
Na jednom takvom vikendu snimljen je kako s obitelji šeće trgovačkim centrom u Zagrebu. No, govorilo se da Petrač izlazi i preko tjedna te da nesmetano boravi na svom zagorskom imanju. S druge strane, tvrdilo se da je za vrijeme boravka u zatvoru uživao nezamislive pogodnosti poput naručivanja hrane iz vanjskih restorana, a pričalo se čak da je posebno za njega zatvorska ćelija preuređena u luksuzni apartman.

Ostaje, međutim, nejasno što je s dokumentom o Petračevu premještaju u Lipovicu, što je navodno potpisao smijenjeni šef Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović, te pitanje tko je odgovoran za ovaj slučaj pogodovanja Petraču.



Promijenio i pravilnik

Uvođenje reda u zatvorski sustav prvi su konkretni potezi koje je Šimonović povukao kao ministar pravosuđa. Nije bio ni tjedan dana na funkciji kada je promijenio pravilnik o načinu izdržavanja zatvorskih kazni, što je bila podloga da se Petrača iz Lepoglave premjesti u stroži zatvor zatvorenoga tipa u Puli. Drugi potez je smjena prvog čovjeka zatvorskog sustava, državnog tajnika Ivana Damjanovića. Neposredni povod je također slučaj Petrač, no Damjanović je nakon smjene ipak ostao na funkciji savjetnika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije