Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prijave za državnu maturu moraju se podnijeti do 15. veljače

Samo ako iz opravdanih razloga ne mogu prijaviti ispite u zakazanom roku, maturanti imaju priliku to učiniti do 8. svibnja
10. siječnja 2017. u 06:30 0 komentara 1153 prikaza
Državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Svi maturanti gimnazija, ali i učenici strukovnih škola koji žele studirati, na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja moraju prijaviti ispite za polaganje državne mature. Za to im je preostalo nešto više od mjesec dana jer rok za prijavu istječe 15. veljače u 12 sati.

Rok je za dostavu dokumentacije Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja do 25. veljače, a ako su maturantu iz određenih zdravstvenih razloga potrebni prilagođeni ispitni materijali, zatražiti ih može do 17. veljače. Osim tri obvezna predmeta – matematike, materinskog i stranog jezika – maturanti mogu prijaviti i izborne predmete, a pritom ponajprije trebaju voditi računa traže li i koje izborne predmete studiji na koje se žele upisati.

matura DAR UZ VEČERNJAK Pripremite se na vrijeme za državnu maturu pavlović REKTOR LIBERTASA Duško Pavlović: Američki studenti imaju stav i lako postave pitanja koja naši ne bi nikada

Zanimljivo je da pojedini fakulteti imaju definirane izborne predmete, drugi samo traže položen bilo koji izborni, a jedan dio traži samo obvezne predmete. Maturanti koji iz opravdanih razloga ispite državne mature nisu prijavili u regularnom roku do 15. veljače, to će moći učiniti do 8. svibnja, a to je rok i za promjenu prijavljenih izbornih ispita. Ako u međuvremenu dođu do zaključka da ne žele polagati sve prijavljene izborne ispite, mogu ih odjaviti do 18. svibnja. I ove godine ispiti državne mature počinju nakon što maturantima završi nastava.

Prvi ispiti zakazani su za 6. lipnja, psihologija i informatika, a posljednji za 28. lipnja, jezici nacionalnih manjina te latinski jezik. Engleski jezik, kao dominantni među stranim jezicima, koji je obvezan, na rasporedu je 16. lipnja, hrvatski 19. i 20. lipnja, a matematika 26. lipnja. Prema iskustvu maturanata koji su prošlih godina polagali državnu maturu, u pripremama su im najviše koristili testovi koje su polagali njihovi stariji kolege prethodnih godina.

U današnjem Večernjem listu objavljujemo knjižicu zadataka iz hrvatskog jezika, a sutra zadatke iz matematike. Na stranicama Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja dostupni su i ostali ispitni materijali iz prethodnih godina. Inače, tradicionalno, maturantima se na državnoj maturi najtežim pokazao hrvatski jezik na A razini. 

Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.