Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjena zakona

Prijave li novi šefovi kriminal starih, sudit će se njima, a ne tvrtki

orsat miljenić
Marko Lukunić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
23.06.2012.
u 13:18

Da je J. Kosor znala za crne fondove i prijavila to, HDZ ne bi odgovarao kao pravna osoba, ali bi morao vratiti novac

Direktoru koji će prokazati za kriminal svoje prethodnike, to će se honorirati tako što se protiv poduzeća koje je preuzeo neće voditi kazneni postupak. Za kriminal će se goniti odgovorne osobe u poduzeću, odnosno prijašnje direktore, dok će tvrtka morati vratiti imovinsku korist koju je nezakonito stekla. To je jedna od osnovnih izmjena Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela koji se trenutačno priprema u Ministarstvu pravosuđa.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić smatra da će se ovakvom izmjenom odgovorne osobe u pravnim osobama motivirati da prijave kriminal u kojemu nisu osobno sudjelovale, ali zbog njihovih prethodnika ili drugih odgovornih osoba koje su i dalje na poziciji, jest pravna osoba.

Poseban motiv

O čemu se zapravo radi moglo bi se ilustrirati na primjeru HDZ-a. Da je takva odredba bila na snazi kada je Jadranka Kosor 2009. došla na čelo Vlade i postala predsjednica HDZ-a, ona bi (pod uvjetom da je saznala za kriminal) mogla zbog crnog fonda u HDZ-u prijaviti Ivu Sanadera, bivšeg rizničara Mladena Barišića, blagajnicu Branku Pavošević i glasnogovornika Ratka Mačeka. Svima njima sudilo bi se, kao što je to i sada slučaj, kao odgovornim osobama u HDZ-u, ali se ne bi sudilo HDZ-u kao pravnoj osobi. HDZ bi izbjegao suđenje i plaćanje kazne u slučaju osuđujuće presude, ali bi morao vratiti 32 milijuna kuna nezakonito inkasiranih u crni fond.

Preduvjet da prijavljivanje odgovornih osoba za kriminal eskulpira pravnu osobu od postupka je da kazneno djelo bude prijavljeno prije nego što je otkriveno. Osim toga, oslobođenje pravne osobe od kazne u takvom slučaju je fakultativno, što znači da sud ne mora nužno na to pristati. – Vjerujem da će ovakva odredba biti posebno motivirajuća za nove uprave jer će im dati mogućnost da podvuku crtu pod prijašnje ponašanje koje nije bilo zakonito, a da time ne naštete poduzeću koje trebaju voditi – kaže Miljenić koji se nada kako bi ova norma posebno mogla naći primjenu u slučajevima zaštite okoliša.

Lani 231 osuda

S ozbiljnijim otvaranjem kaznenih postupaka protiv pravnih osoba u nas se počelo tek 2007. Te godine podnesene su 904 kaznene prijave protiv pravnih osoba. Broj prijava raste, a lani ih je bilo 1816. Državno odvjetništvo je prošle godine odbacilo čak 55 posto svih prijava protiv pravnih osoba, u 18 posto slučajeva podiglo je neposredne optužnice, a 27 posto prijava završeno je otvaranjem istrage. Sudovi su lani donijeli 231 osuđujuću presudu za pravne osobe, 39 oslobađajućih, a 47 odbijajućih. Za pet tvrtki sud je izrekao najstrožu kaznu, a to je ukidanje pravne osobe. No, problem je što se one ne mogu ugasiti unatoč pravomoćnoj presudi jer ta procedura nije riješena drugim zakonima. Ministar kaže da rješava taj problem.

Komentara 35

OB
-obrisani-
15:24 23.06.2012.

Ivan_H vidim....napisao si nešto pametno ne biram u HR i svjetlosnim godinama sam udaljen od vas po bilo kojem pojmu. uopće ne znam što si pisao....filozofija nije, pametno nije, ali se mora priznati....da sdi naučio slova

IH
Ivan_H
13:55 23.06.2012.

@KINGS KING® - po čemu je tvoj komentar vezan na članak? Ako si nezadovoljan političarima (kao većina građana) ili pametnije biraj idući puta ili oformi vlastitu stranku pa ti budi bolje. E fakat mi idu na k*** likovi koji ništaa pametno ne napišu, a stalno im ništa ne valja...

OB
-obrisani-
13:23 23.06.2012.

da ste birali između orangutana na izborima, tada sigurno ne biste pogriješili....orangutani ipak znaju nešto "političari" u HR nasuprot primatima, ne znaju apsolutno ništa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije