Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja

Prijateljstvo Zabočana i Kineza za napredak cijele Županije

Bratimljenje
Matija Topolovec/PIXSELL
10.07.2012.
u 12:02

Potpisivanje Povelje znači suradnju na području gospodarstva, trgovine, obrazovanja, kulture, turizma i drugih područja

Gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek i partijski čelnik Yang Shuping jučer su u Zaboku na prigodnoj svečanosti potpisali povelju o bratimljenju Grada Zaboka i Grada Sanmenxia iz Narodne Republike Kine. Kako je ovom prilikom istaknuo Hanžek, diplomatski odnosi između Kine i Hrvatske traju već 20 godina.

Nastavljaju zajednički put

– Stoga mi nismo otkrivači novih puteva i suradnje, nego pokušavamo biti dobri nastavljači tog zajedničkog puta. Inicijator uspostavljanja kontakata između naša dva grada je veleposlanik u NR Kini Ante Simonić i njemu možemo zahvaliti što smo na licu mjesta upoznali veličinu kineskog naroda, njegovu povijest i što je najvažnije, budućnost – rekao je Hanžek. Nakon dva posjeta zabočke delegacije kineskom gradu Sanmenxiu, potpisivanje povelje znači promicanje prijateljstva između dva naroda te suradnju na području gospodarstva, trgovine, obrazovanja, kulture, turizma i drugih područja. 

– Rezultate i suradnju najprije očekujemo na području obrazovanja, u vidu razmjene studenata i učenika, jer je u mladih velik interes za učenje kineskog jezika, a zatim i u gospodarstvu. Kontakti su već prisutni, dogovara se gospodarska suradnja, a prije potpisivanja povelje delegacija Grada Sanmenxia susrela se i s predstavnicima Gospodarske i Obrtničke komore, turističke zajednice, gospodarstvenicima – kaže Hanžek.

Velika stvar za oba grada

Iako je Sanmenxia puno veći grad od malog Zaboka, partijski čelnik Yang Shuping kaže da će ovakva veza mnogo će značiti i za njih i za Zabok. 

– Prvi sam put u ovome kraju i jako je lijep, sviđa mi se zelenilo, narod je gostoljubiv, dobro smo dočekani i uživamo u ovom posjetu – objašnjava Yang Shuping. Svečanosti potpisivanja povelje nazočili su, uz delegaciju grada Sanmenxia i druge goste, veleposlanik NR Kine u Zagrebu Shen Zhifei te županica Sonja Borovčak, koja je istakla da je povelja velik korak za Zabok i da očekuje kako će prijateljstvo gradova donijeti korist ne samo Zaboku već i čitavoj županiji te da vjeruje kako je posjet turista iz Kine Zagorju prvi način uspostavljanja suradnje.

Šećer na kraju

– Naši prijatelji bili su u Njemačkoj, Francuskoj i V. Britaniji, a mi smo šećer na kraju njihova posjeta. Dali su nam jedan od najljepših komplimenata, rekli su da su se pri slijetanju u Zagreb osjećali kao da idu kući, jer su znali da ih ovdje čekaju prijatelji – ispričao je gradonačelnik Hanžek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije