Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako do predsjednika SAD-a

Prijatelj s golfa 'nažicao' Trumpov broj za premijera

trump
Foto: Reuters/PIXSELL
18.11.2016.
u 18:33

Izabrani predsjednik SAD-a sve je demantirao na Twitteru i poručio da je uvijek dostupan svim stranim državnicima

Premijer Australije, dugogodišnje diplomatske i vojne saveznice SAD-a te jedne od članica skupine “Pet očiju” s kojom SAD redovito razmjenjuje najtajnije obavještajne podatke, uspio je telefonski razgovarati s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom samo zahvaljujući privatnom poznanstvu Trumpa s poznatim australskim golferom Gregom Normanom.

Odstupanje od protokola

Norman, koji poznaje Trumpa s golfišta, ispričao je australskim novinarima kako je dao broj Trumpova mobitela australskom veleposlaniku u SAD-u, a on ga je dao premijeru, koji je tako postao drugi svjetski državnik (nakon egipatskog predsjednika), koji je razgovarao s Trumpom nakon izborne pobjede. Taj detalj dodatno ilustrira ono što je New York Times opisao u članku, objavljenom na naslovnici u srijedu, u kojem se tvrdi da je u Trumpovu tranzicijskom timu kaos, da se odstupa od protokola i da najvažniji američki saveznici diljem svijeta ne znaju kako kontaktirati s Trumpom. Izabrani predsjednik to je demantirao na Twitteru objavivši da je priča NYT-a pogrešna te da je on “uvijek dostupan” svjetskim državnicima. No, australska priča pokazuje da je dostupan na najneobičnije načine, preko privatnih veza. Trumpov tim objavio je listu 28 stranih državnika s kojima je Trump razgovarao do srijede. NYT tvrdi da se odstupilo od diplomatske prakse kad je Trump razgovarao s britanskom premijerkom Theresom May tek 24 sata nakon prvih telefonskih razgovora s drugim državnicima, što je neobično s obzirom na blizak odnos SAD-a i Velike Britanije. Prvi strani političar kojeg je Trump primio nakon izborne pobjede bio je britanski euroskeptik Nigel Farage, što nije izazvalo samo zgražanje među liderima EU koji o Farageu misle sve najgore, nego i čuđenje u britanskoj vladi zbog toga što je ispalo da Trump pridaje veću važnost političaru koji nikad nije ušao u britanski parlament nego premijerki i njezinu ministru vanjskih poslova. No, novinari Daily Maila otkrili su da je i sam Farage bio iznenađen što se susreo s Trumpom jer je očekivao da će, kad su ga u subotu pozvali u Trumpov toranj u New Yorku, razgovarati s vodećim ljudima Trumpove kampanje.

Zvalo ga 28 državnika

Farage se u kampanji pojavio na jednom Trumpovu skupu i ostavio dobar dojam na kandidata, njegove suradnike i birače. Farage i njegovi suradnici, naime, kratili su vrijeme pušeći na terasi na 21. katu kad su ih policajci zamolili da uđu u zgradu jer bi mogli biti potencijalne mete snajperista, i tada su u zgradi baš naišli na šeficu Trumpove kampanje Kellyanne Conway. “Idemo k predsjedniku. On vas želi vidjeti”, rekla je Conway Farageu, piše Daily Mail.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije