Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prihvaćeni amandmani Ruže Tomašić na europsku regulativu o ribarenju u Sredozemlju

Glavna je novost da će se ubuduće kao izlazak na more računati samo onaj pri kojem postoji registrirani ulov
14. siječnja 2015. u 13:08 15 komentara 3313 prikaza
Ruža Tomašić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

 - U utorak 13. siječnja hrvatski su ribari ostvarili još jednu značajnu pobjedu pred institucijama Europske unije. Sretna sam što mogu informirati hrvatsku javnost da su oba moja amandmana na europsku regulativu o ribarenju u Sredozemlju, nakon što su prethodno dobila veliku podršku matičnog Odbora za ribarstvo Europskog parlamenta, jučer prihvaćena na plenarnoj sjednici u Strasbourgu te će činiti dio buduće europske regulative, poručila je europarlamentarka Ruža Tomašić.

Glavna je novost da će se ubuduće kao izlazak na more računati samo onaj pri kojem postoji registrirani ulov. Tako će ograničenje za plovila opremljena povlačnim mrežama koćama i okružujućim mrežama plivaricama za male pelagične stokove, prema kojem smiju loviti najviše 20 dana u mjesecu i 180 dana godišnje, biti puno pravednije jer im se dani kad se iz raznih objektivnih razloga vrate bez ulova neće uzimati u obzir.

 - Ishodila sam zeleno svjetlo od Europske komisije za proglašenje gospodarskog pojasa Republike Hrvatske na Jadranskom moru u listopadu 2013. upravo sa željom da konačno dobijemo instrumente za zaštititi svoje more od prekomjernog izlova. No, izlazak na more bez ulova ne utječe na riblji fond te stoga nema nikakvog smisla da bude uračunat u zadana ograničenja ribarima. Smatram da moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili Jadran od prekomjerne eksploatacije, ali pritom moramo voditi računa o hrvatskim ribarima kojima je sadašnjost jednako važna kao budućnost jer zajedno sa svojim obiteljima svakodnevno žive od mora. Vjerujem stoga kako će im ovakva pravednija regulativa pomoći u sadašnjosti te da će nastavak naše suradnje u budućnosti donijeti nove pobjede pred europskim institucijama, prije svega u sferi zaštite malog tradicionalnog ribarstva u Hrvatskoj, poručuje Tomašić.

>> Ruža Tomašić: Ako Josipović pobijedi na ovim izborima, od njega ne očekujem - ništa!

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'