Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čekaju se banke

Prihvaćena predstečajna nagodba za Vartkes, čekaju se banke

varteks
Marko Jurinec/PIXSELL
11.07.2013.
u 12:31

Budu li banke spremne na dogovor, krenut će se s realizacijom interventnog kredita od 10 milijuna eura

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu prihvaćena je predstačajna nagodba između tekstilne tvrtke Varteks i vjerovnika čija potraživanja prelaze više od dvije trećine ukupnog duga. Riječ je o formalizaciji odluke donesene na ročištu održanom početkom lipnja u Zagrebu, na kojem je već prihvaćen plan financijskog restrukturiranja.

Potraživanja čak 894 Varteksova vjerovnika obuhvaćena nagodbom, a najveći je država, iznose nešto više od 370 milijuna kuna. Jedan dio duga će se otpisati, dok drugi dio ide u reprogram.

Tek pola problema

No, današnjom nagodbom Varteks je riješio tek polovicu svojih problema, jer u nju nisu uključeni najveći vjerovnici – banke. S njima će se namirenje provesti odvojeno, a prvi sastanak predstavnika Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, varaždinskog župana te ZaBa-e i HBOR-a sa upravom tvrke održat će se već sutra.

 - Stvari se ne rješavaju jednostavno i brzo, pa očekujem da ćemo riješiti i taj dio problema i stvoriti preduvjete za provođenje aktivnosti definirane danas izglasanim programom – rekao je nakon potpisivanja nagodbe predsjednik uprave Varteksa Zoran Košćec.

Interventni kredit

Budu li banke spremne na dogovor, krenut će se s realizacijom interventnog kredita od 10 milijuna eura koji bi se iskoristio za isplatu zaostalih plaća i otpremnina te za nabavku repromaterijala, kako bi se ponovo pokrenula proizvodnja. Ukoliko do dogovora ne dođe, Varteks će najvjerojatnije morati proglasiti stečaj.

 - Ne treba gledati druge scenarije, napravit ćemo sve da se riješi i taj korak koji je ostao – optimističan je Košćec.

Dodao je i kako je potpisivanje nagodbe važan korak za stabilizaciju dinamike isplate plaća. Ishod pregovora koji bi se mogli protegnuti i na idući tjedan teško je procijeniti, no dobre vijesti zasigurno najviše iščekuju radnici. Prošli su utorak još jednom na kratko obustavili proizvodnju jer im plaće nisu isplaćene još od travnja.

>>Hoće li već izglasana nagodba za Varteks biti prihvaćena?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije