Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pričest na ruku, bez davanja mira i križanja blagoslovljenom vodom na ulazu u crkvu

Također, svećenike i ostale pastoralne djelatnike moli se da ovu obavijest objave u župnim listićima i na oglasnim pločama te internetskim stranicama župa kako bi se spriječilo širenje virusa, a ove preventivne mjere ostaju na snazi do opoziva.
26. veljače 2020. u 08:36 1 komentara 18312 prikaza
Ilustracija
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Slovenska biskupska konferencija objavila je u 10 točaka na svojim službenim internetskim stranicama upute za sprečavanje širenja koronavirusa koje „vrijede za vjerske obrede, sastanke i ostale oblike okupljanja vjernika“.

Mia Kalašić NIJE JOJ SVEJEDNO Hrvatica o iskustvu s koronavirusom: Nastala je panika! Plakala je...

1. Za sve katolike vrijede opća pravila u sprečavanju virusne zaraze koja su objavljena na internetskoj stranici Instituta za zaštitu zdravlja.

2. Izbjegavamo bliske susrete s ljudima koji pokazuju znakove zarazne bolesti.

3. Rukama ne dodirujmo oči, nos i usta.

4. Ostanimo kod kuće u slučaju da primijetimo prve znakove bolesti.

5. Poštujmo pravila „higijene kašlja“.

6. Redovito perimo ruke sapunom i vodom.

Pogledajte i video: Đikić: Evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa

7. U slučaju da sapun i voda nisu dostupni, uporabimo drugi raskuživač ruku i to tako da alkohola u njemu bude najmanje 60 posto. Koristimo ga samo za vanjsku uporabu. Sredstva za čišćenje i dezinfekciju površina nisu namijenjena za dezinfekciju i čišćenje ruku.

8. U crkvama i kod bogoslužja poštivati ova pravila:

a) Svećenici neka isprazne škropionice s blagoslovljenom vodom na ulazu u crkvu, a vjernici neka se na ulazu u crkvu s poštovanjem prekriže i kleknu, što će zamijeniti križanje blagoslovljenom vodom.

b) Pri davanju mira neka se svećenik i vjernici ne rukuju.

c) Vjernike molimo da pričest s poštovanjem primaju samo na ruku.

9. Bolnički kapelani i svećenici koji opslužuju staračke domove i slične ustanove moraju poštivati pravila tih ustanova protiv širenja zaraze.

Ogorčeni roditelji s Pasjaka: 'Ispunili smo 21 obrazac zbog koronavirusa, a nitko nas nije pregledao' SATIMA ČEKALI NA ULAZAK U RH Ogorčeni roditelji: Ispunili smo 21 obrazac zbog koronavirusa, a nitko nas nije pregledao

10. Hodočašća, ceremonije i ostali oblici druženja do daljnjega neka se odvijaju redovno u skladu s uputama Instituta za zaštitu zdravlja te Ministarstva zdravlja, a u slučaju intenzivnijeg širenja virusa, biskupska konferencija dat će nove upute.

Također, svećenike i ostale pastoralne djelatnike moli se da ovu obavijest objave u župnim listićima i na oglasnim pločama te internetskim stranicama župa kako bi se spriječilo širenje virusa, a ove preventivne mjere ostaju na snazi do opoziva.

>> Tema: Koronavirus

Pogledajte i galeriju: Karantena u klinici Fran Mihaljević

Ilustracija
1 / 14
Karantena u klinici Fran Mihaljević
zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • RACMAN:

    Ja se nikad u crkvi ne rukujem nego se poklonim, upravo zbog higijene rukuniti upotrebim onu vodu u koju se umoći stotinu prstiju.