Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Goldstein:

'Priča o ustašizaciji nametnuta je da bi se promovirala nazadna ideologija'

Ivo Goldstein
Foto: Screenshot HRT
17.06.2018.
u 18:24

To je sukob dvije Hrvatske - jedna je otvorena, a druga je zatvorena, jedna je ona koja mrzi, druga je ona koja želi komunikaciju, kaže povjesničar

Povjesničar Ivo Goldstein gostovao je u današnjoj emisiji Nedjeljom u dva na HRT-u gdje ga je voditelj Aleksandar Stanković upitao 'dokad će se u Hrvatskoj stalno pričati o ustašama i partizanima'.

– Priča o ustašama i partizanima nije samo priča o onome što se događalo prije 70 i više godina. To je i priča o Hrvatskoj 2018. godine, odnosno o Hrvatskoj danas – rekao je i dodao:

– Čitava priča o ustašizaciji, blajburgologiji, povijesnom revizionizmu koji cvjeta oko nas, nametnuta je tema Hrvatskoj i hrvatskom društvu da bi se njome bavilo, a da bi se negdje "iza ugla" promovirala nazadna, zatvorena, konzervativna, antiimigrantska ideologija i njezina provedbena politika. To je sukob dvije Hrvatske - jedna je otvorena, a druga je zatvorena, jedna je ona koja mrzi, druga je ona koja želi komunikaciju. Javnost je bombardirana nizom laži – kaže.

Na pitanje zašto se opet bavi istraživanjima o Jasenovcu, a o tome će mu izaći u rujnu ili listopadu i knjiga koju je napisao, Goldstein je rekao:

– Kada sam 2015. godine s ocem završio i objavio knjigu Tito, onda sam se upitao što dalje. Budući da smo i jedan i drugi o Jasenovcu objavljivali radove, vidio sam da imam jedan dosta velik broj podataka, da imam kronološki i problematski niz onoga što bih trebao i što ću obraditi.

– U svojoj knjizi htio sam pokazati da Jasenovac nije bio samo logor smrti ili velika tvornica smrti ili mjesto gdje je jako puno ustaša i zatočenika. Htio sam pokazati da su tamo deseci tisuća malih pojedinačnih sudbina, kako zatočenika ili pak onih koji u logor nisu niti ušli, već su odmah prebacivani na desnu obalu Save, gdje su ubijeni, rekao je. Ovi koji su ostajali u logoru, pa i sami ustaše - to je bio skup pojedinačnih sudbina – rekao je Ivo Goldstein.

Komentara 181

Avatar majmunranko
majmunranko
18:34 17.06.2018.

Zašto ste preskočili najzanimljivije dijelove emisije, npr. onaj gdje dokazani lažljivac, prevarant i falsifikator, potpuno pomahnitali Goldstein one koji se ne slažu s njime naziva smrdljivcima i đubretarima, usred tzv. javne televizije? Zar to nije vijest? Naravno, ako su ovo novine, a ne propagandno smeće koje skriva prave vijesti. :)

AP
ante_pustinjak
19:08 17.06.2018.

Profesor Miroslav Brandt (mentor Ive Goldsteina) u knjizi „Život sa suvremenicima“, Zagreb, 1996., str. 190–191. napisao je sljedeće: „Pokazalo se da temu dubinski uopće ne razumije, ali se veoma mnogo trudio da u časopisima objavljuje sitne priloge, da bi imao (kako bi sam govorio) što više publiciranih naslova. Neke od njih pokazivao mi je unaprijed, a kod jednog od njih ustanovio sam da u bilješkama navodi ne samo pisce i djela koje nije pročitao, nego i pisce koji ne postoje niti su ikada postojali. Na moj prigovor odgovorio je: 'Tako to rade svi, pa zašto ne bih i ja!' To mi je toga čovjeka razotkrilo do kraja kao pripravna na falsificiranje i znanstveno nepoštenje, i ja sam digao ruke od njegova daljega znanstvenog razvitka.“

RM
ruzica_mario
18:55 17.06.2018.

povjesnicar ivo goldstein hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije