Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ADMINISTRACIJA

Pri kraju pregovori s Hillary o preuzimanju State Departmenta

20.11.2008.
u 18:04

Učinit ću što god žele – izjavio je Bill Clinton novinarima, potvrdivši da je pristao na sve ustupke ne bi li njegova supruga Hillary Clinton postala nova američka državna tajnica.

Intenzivni kontakti tima za tranziciju, koji vodi John Podesta, bivši Clintonov šef osoblja Bijele kuće, i odvjetnika koji predstavljaju Clintonove, završeni su, no suradnici novoizabranog predsjednika Baracka Obame kažu da slijede konačne provjere kako bi se spriječio mogući sukob interesa. Bill Clinton pristao je otkriti imena svih donatora koji su dali više od 250 dolara njegovoj zakladi, a još se traži način na koji postupiti prema onima koji su veće količine novca dali pod uvjetom da im imena ne budu objavljena. Bivši predsjednik pristao je podvrgnuti sve buduće aktivnosti zaklade te održavanje plaćenih govora etičkoj provjeri.

Demokrati upućeni u pregovore navode da je Clinton najavio da će dnevnu operativu fundacije prepustiti drugima te da se obvezao da će u vremenu kada mu supruga bude na mjestu državne tajnice obavijestiti State Department o svim eventualnim budućim izvorima prihoda i svojim govorima.

Hillary Clinton nije još formalno ponuđeno novo mjesto niti je ona objavila da je zainteresirana, ali se njena odluka očekuje u najskorije vrijeme. Neki nagađaju da Hillary još važe želi li ili ne napustiti Senat.

Barack Obama će, po svemu sudeći, svoju administraciju napuniti ljudima iz Clintonova vremena. Nakon imenovanja Rahma Emanuela, kao najizgledniji kandidat za ministra pravosuđa spominje se također čovjek iz vremena bivše demokratske administracije, tamnoputi Eric Holder koji je bio državni tajnik u tom ministarstvu u vrijeme Clintona.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije