Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAO OSTAVKU

Napustio HDZ: Drago Prgomet će na izbore, ali samostalno

Drago Prgomet
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
28.02.2015.
u 12:14

U političko kolo možda će s novim, nepotrošenim ljudima

Dogodilo se ono što se očekivalo posljednjih dana. Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a, podnio je ostavku na funkciju i istupio iz članstva te stranke. Karamarkovoj tajnici osobno je predao ostavku u kojoj je tek kratko napisao da napušta svoju funkciju i stranku. Uz to, sada bivšem šefu ostavio je i svoju knjigu – zbirku ratnih novela (s posvetom da je za Karamarka) – “Sakupljači gelera”. Poruka te geste je dublja – iako je Prgomet imao brojne posjećene promocije svoje knjige, na njih mu nikada nitko iz vrha stranke nije došao. S druge strane, doznajemo, Karamarko već ima tu knjigu.

Neslaganje s vrhom

Prgomet je objasnio da je ostavku podnio zbog neslaganja s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ. Ne može prihvatiti poticanje ideoloških podjela i sukoba kada je Hrvatska u dubokoj gospodarskoj krizi. Također, protivi se politici koja je na tragu “neliberalne demokracije” i kojoj smetaju ljudi koji drugačije misle. Kada je spomenuo “neliberalnu demokraciju”, Prgomet se zapravo referirao na stil vladanja mađarskog premijera Viktora Orbana te je htio reći da takav model (stranačkog) vladanja preferira Karamarko.

Iako je otišao iz HDZ-a, Prgomet se neće ostaviti politike. No navrat-nanos sigurno se neće politički angažirati. Iako su mu u vrhu stranke spočitavali da se udružio s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem i da će mu se pridružiti u politici trećeg puta, takvo nešto, tvrde izvori bliski Prgometu, neće se dogoditi. Uostalom, Prgomet se u svojim intervjuima jasno distancirao od Josipovića. S raznih političkih strana, od Jadranke Kosor do Branimira Glavaša i liberala, stižu mu ponude za suradnju. No sigurno je da ni s kim od njih neće u političko kolo. Kada se odluci politički angažirati, to će biti s novim, nepotrošenim ljudima.

Hoće li izaći već na iduće parlamentarne izbore, ovisi ponajprije o tome kada će se oni održati. Budu li, zaista, već u travnju ili lipnju, onda je to teško očekivati jer mu ne preostaje dovoljno vremena za političku pripremu. No budu li potkraj godine, u redovnom roku, onda to nije nemoguće. U svakom slučaju Prgometu predstoji razdoblje u kojem će se primiriti i eventualno kroz medijske istupe, a prvi je idući nastup u Nedjeljom u dva, objasniti svoju odluku.

Nakon što je u blogu pozvao na prekid braniteljskih prosvjeda u Savskoj, što se kosi sa stavom vrha HDZ-a, i nakon što je u intervjuu Jutarnjem poručio da se ne slaže s radikalno desnom politikom Tomislava Karamarka, bilo je jasno da Prgomet više nema što tražiti u HDZ-u. Od samog početka, dakle otkad je novo vodstvo 2012. preuzelo vođenje HDZ-a, između Prgometa i vrha stranke nije bilo kemije. On je zagovarao politiku centra, vodstvo je desnije usmjereno. On je bio protiv izbacivanja Jadranke Kosor iz stranke, vodstvo je priču s bivšom premijerkom presjeklo. On je jasno govorio o potrebi uvođenja preferencijalnog glasovanja, vrh HDZ-a prvo je htio riješiti broj mandata koje dobivaju Hrvati iz BiH. Sve je to rezultiralo lošim spojem i nekomunikacijom između Prgometa i Karamarka.

On se u pismu upućenom Karamarku, koje je objavio Večernji list, požalio da zamjenik i šef HDZ-a mjesecima ne komuniciraju. Na jednoj sjednici Predsjedništva HDZ-a navodno mu je zabranjeno da govori, odnosno Karamarko mu je, kako doznajemo, prigovorio da u jednom medijskom istupu nije dovoljno branio Franju Tuđmana, a kada je Prgomet htio odgovoriti, završio je sjednicu. Otad se Prgomet nije pojavljivao na sjednicama Predsjedništva, a od toga ima četiri mjeseca. Nije bio ni na velikom završnom skupu koji je HDZ organizirao tada predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, kao ni neki dan u Lisinskom kada je HDZ slavio 25 godina od I. općeg sabora stranke. Kada se sve skupa zbroji, Prgomet je u HDZ-u bio marginaliziran, nije u dvije-tri godine bio pozivan ni na službene novinske konferencije stranke. Iz stranačkog je života jednostavno bio izoliran. Vodstvo HDZ-a prema Prgometu je primijenilo taktiku ignoriranja, što nije neočekivano kada netko nastupa s pozicija s kojima se ne slažeš.

I od Prgometa je bilo naivno očekivati da će ga vodstvo drugačije tretirati iako je u svakom svom istupu jasno davao do znanja da se s politikom vodstva ne slaže. Tim više što je HDZ zaredao pobjede, dobio je sve izbore otkad ga vodi Karamarko. I to su Prgometu u HDZ-u najviše i zamjerali, imali su dojam da on “iskače” uoči svakih izbora s namjerom da stranci umanji šanse. S druge strane, shvatljivo je i njegovo ponašanje. On je imao problem s HDZ-om i zato su njegovi istupi nalikovali na obračune sa “svojima” umjesto s političkim oponentima. HDZ-ova je taktika da Prgometa sada ne napada i želi mu svako dobro u budućem životu i političkom angažmanu.

Bilo je jasno

Prgomet će biti upamćen po tome što je jasno govorio što misli iako je išao protiv struje. No nijedna stranka nije toliko demokratska, a i pitanje je koliko bi to bilo izvedivo da tolerira neistomišljenika u svojim redovima. Bilo je jasno da će njegova priča završiti izlaskom iz HDZ-a, naravno da si ne bi dozvolio da ga izbacuju. Da je Karamarko gubio izbore, i njegova bi priča u HDZ-u možda bila drukčija. Mora mu se priznati da je zaista imao veliku karizmu, na jednom saboru stranke dobio je najveći pljesak. Nakon toga nije više govorio na velikim stranačkim okupljanjima.

Komentara 65

DU
Deleted user
12:27 28.02.2015.

Jos jedna nula na parlamentarnim izborima!

Avatar mrado88
mrado88
12:36 28.02.2015.

naravno da mi nije žao što je dotični napustio HDZ......neznam što je tamo uopće i radio.....u HDZ u ima još Juda kojima tamo nije mjesto...samo neka idu....mogu sada sa Kosoricom zajedno razmjenjivati iskustva kod Milanovića....

MO
mozdaznam
12:35 28.02.2015.

kako može reći ON da je netko potrošen ? uzimajuć u obzir što ? godine ? koliko merkelica ima godina ? Jel i ona potrošena ? kako god, karamarko još uvijek nije imao svoju priliku kao premijer i budalasto je predviđati kakav bi bio na toj funkciji. Prgomet znaš da ce izbori zato i jesi izasao. cilj ti je ući sam u sabor. OK neka je. al ne pljuj po majci svojoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije