Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudbine otpisanih

Preživljavaju uz pomoć obitelji, neki će morati prodati i imovinu

'06.11.2012. Karlovac - Radnici nekadasnje karlovacke Toplane nakon desetljeca rada dobili radne knjizice. Za 17 radnika nije bilo mjesta u novoj toplani. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
07.11.2012.
u 12:03

Blagajnica Marica Capan podigla je kredit iz fonda solidarnosti ne bi li obnovila trošno krovište, a iskoristila ga je da preživi

– Osjećam se “perfektno” – ironičan je Saša Vlahović, diplomirani inženjer strojarstva koji je zauvijek napustio Toplanu, karlovačku tvrtku u kojoj je radio punih dvadeset godina.

 Traže ih savjete

Toplana je u stečaju, a 17 radnika koje nije preuzela Gradska toplana došlo je po svoje radne knjižice i nada se da će do Uskrsa naplatiti svoja potraživanja, što uključuje i otpremnine. Neki će na burzi čekati mirovinu, a drugi će, poput Vlahovića, pokušati pronaći posao.

 – Možda i osnujem tvrtku. Dva sam desetljeća proveo u pogonu, najprije kao energetičar, a zatim kao rukovoditelj proizvodnje. S obzirom na to da imam 46 godina, ne mogu u mirovinu – kaže nam Vlahović.

 Nakon svega pitao se zašto ga nisu kao stručnjaka preuzeli, ali nije dobio odgovor. A radnici koji su u gradskoj tvrtki proveli desetljeća pitaju se zašto ih nije ispratio netko iz Grada, na čelu s gradonačelnikom Damirom Jelićem. Knjigovotkinja Mara Radović, da nije preuzela svoju radnu knjižicu, 5. prosinca provela bi 35 godina u Toplani. Kao i ostali njezini kolege, smatraju da se nije rukovodilo stručnim kriterijima pri odabiru radnika koji će potpisati ugovore s novom tvrtkom.

 – Evo, baš su me iz Gradske toplane pitali nešto za fakture, tražili su savjet. Nisam im ga htjela dati – kaže Radović.

 Otkako je blokiran poslovni račun zbog dugova Ini u travnju, ti radnici, koji tvrde da nisu članovi ni jedne političke stranke, nisu dobili plaću. U međuvremenu je obustavljena sezona grijanja, osnovana nova tvrtka, Karlovačka banka postala je vlasnik nekretnina, pokretnine su iznajmljene Gradskoj toplani, otvoren je stečaj...

 – Gradonačelnik je bio kod nas na sastanku 20. svibnja. Tada nam je rekao da je jedna od mogućnosti otvaranje nove tvrtke, ali da to još nije sigurno. No sutradan je to novo poduzeće registrirano na Trgovačkom sudu – tvrdi Radović i dodaje da su radnici ovih sedam mjeseci preživjeli uz pomoć obitelji.

Blagajnica Marica Capan, koja je stalno zaposlena u Toplani od 1984. godine, podigla je kredit iz fonda solidarnost ne bi li obnovila trošno krovište svoje kuće, a iskoristila ga je za preživljavanje.

 Bez ideje kako dalje

 – Sin mi je nezaposlen, a suprug je preminuo prije deset godina. Nemamo baš nikakvih prihoda. Ne znam što napraviti, nemam ideje. Prodat ću imovinu – kaže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije