Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20. obljetnica

Preživjeli iz Borova Sela vikao na premijerku zbog spomenika

borovo (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
1/12
02.05.2011.
u 12:58

U središtu Borova Sela obilježeno 20 godina od masakra 12 hrvatskih policajaca

Polaganjem vijenaca pokraj spomen-obilježja u središtu Borova Sela danas je obilježeno 20 godina od masakra 12 hrvatskih policajaca u ovome podunavskom selu, što je bila i prva kolektivna žrtva, ali i neslužbeni početak Domovinskoga rata.

– Imena ovih ljudi nikada nitko ne smije zaboraviti. Sjećanje na njih nas mora svakodnevno poticati da budemo hrabriji, odlučniji, jedinstveniji i bolji. Samo zajedništvo i samo zajedničkim snagama možemo učiniti ono što nam je svima na srcu, a to je da pravna država u svoj svojoj punini profunkcionira i da odgovorni za ovaj zločin odgovaraju, rekla je premijerka Jadranka Kosor ističući još jednom da je Domovinski rat bio obrambeni, pravedan i osloboditeljski.

Obljetnici je nazočio i ministar Tomislav Karamarko koji je, govoreći o tome što je policija dosad učinila u rasvjetljavanju ovoga zločina, rekao da je u studenom prošle godine kazneno prijavljeno pet osoba, ali i da će uskoro biti podignuta još jedna prijava, i to po zapovjednoj odgovornosti.

– Već 20 godina nema pravde ni bilo kakve kazne odgovornima za Borovo Selo. Podigao sam kaznenu prijavu protiv 32 osobe i na tome neću stati. Sutra je glavna rasprava na sudu u Osijeku. U međuvremenu sam dobio i obdukcijski nalaz za poginule policajce, i to iz Clevelanda, koji pokazuje da su policajci bili mučeni pa ubijeni, rekao je Stevo Culej iz Udruge Specijalne policije, čiji je brat Josip smrtno stradao u akciji prije 20 godina u Borovu Selu. Mišljenja je da je policija odradila svoj dio posla kako bi pronašla počinitelje, ali da je zakazalo pravosuđe.

– Ovdje se i danas, kad mi odemo, slavi pobjeda i ubojstvo 12 redarstvenika. Na groblju je podignut spomenik Miliću iz Valjeva, koji je kao pripadnik odreda Dušan Silni poginuo toga dana, kao i zapovjedniku sela Vukašinu Šoškočaninu, rekao je Culej. Dok je Culej govorio, iz okupljene mase čula su se dovikivanja "locirati i uhititi" namijenjena potpredsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu.

Prije govora dogodio se manji incident. Jedan od preživjelih u akciji Davor Bijader prošao je pored osiguranja i glasno se obratio premijerki Jadranki Kosor.

– Kada ćete postaviti spomenik na mjestu gdje se to dogodilo. Klanjamo se našim suborcima, ali na pogrešnom mjestu. Očito vam koalicijski partner nije dao da spomenik postavite ispred zgrade tadašnje mjesne zajednice, danas općine, gdje se to i dogodilo. Godinama pišem Vladi i ministarstvu sa zamolbom da se to napravi gdje treba, ali ne dobivam odgovor, rekao je Bijader kojemu je potom prišla premijerka. Pokušala ga je smiriti i rekla da se Vlada bori da se istraži istina. Sjećajući se toga dana od prije 20 godina, Bijader kaže da je on trebao biti 13. i da je pukom srećom preživio.

– Ranjen sam u glavu, a kada su vidjeli da sam živ, htjeli su me zaklati. Vidio je to i Mladen Karlić, tada liječnik, a danas gradonačelnik Vinkovaca. Osijedio sam za 15 minuta. Već 20 godina živim sa sjećanjem na moje suborce, a kada se približim Vukovaru i Borovu Selu, prođe me jeza. Dolazimo ovamo odavati počast našim poginulima, a mještani sela i dalje ne prihvaćaju da žive u Hrvatskoj. Oni i dalje kažu da je ovo Srbija, rekao je Bijader.

Komentara 229

Avatar vitez
vitez
15:36 02.05.2011.

Ukinuti aboliciju za sve pobunjene Srbe i samo tako ću dati glas onoj stranci koja će to staviti u svoj program kada dođu na vlast

LR
ljerka ribolina
16:02 02.05.2011.

Šargarepa .....odšeči

BA
Barts
17:31 02.05.2011.

Taj covek sto je vikao na J.Kosor je vrlo nevaspitan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije