Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
99. rođendan

Preživjela tri rata, a kao udovica podigla sedmero djece

Baka Matija proslavila 99. rođendan (1)
Foto: Ljiljana Marić
1/4
13.01.2013.
u 10:03

Ne bih znala reći zašto sam uspjela doživjeti tolike godine. Nikada nisam ni pila ni pušila iako su me dečki nudili kada sam bila cura, kazala je baka Matija koja je proslavila 99. rođendan.

 

Unatoč tome što baku Matiju Galić iz Velike život nije mazio ona je dočekala svoj 99. rođendan godina. Ima šest sinova, jednu kći, 18 unuka te 27 praunuka. Dio njih bio je na njezinom rođendanu kojim je ušla u stotu godinu života. Jedna od najstarijih stanovnica Požeško – slavonske županije rodila se 1914. godine u Crnim lokvama u Hercegovini odakle je 1953.doselila u Vetovo. U Veliku gdje baka i danas živi s najstarijim sinom Slavkom i njegovom suprugom doselili su se 1968.

-Previše sam ostarila, počela sam i zaboravljati. Ne bih znala reći zašto sam uspjela doživjeti tolike godine. Nikada nisam ni pila ni pušila iako su me dečki nudili kada sam bila cura. Svaki dan jedem kuhano – kazala je baka Matija koja je udovica ostala prije 53 godine.

Da bi podigla djecu i prehranila obitelj svašta je radila. –Nisam birala posao, prihvaćala sam se i ženskih i muških poslova, nije bilo toga što nisam znala. Sad više ne mogu raditi pa najveći dio dana molim – objasnila je baka Matija koja je preživjela tri rata, progonstvo i neimaštinu.

-Uvijek sam se uzdala u Boga, a onda u sebe. Svakom kažem da se drži svoje pameti, a mladima da slušaju roditelje – poručuje Matija koja je liječnika posjetila samo kad je operirala mrenu na očima te zbog prijeloma ruke.

Milica Zorić, Matijina kći, dodaje da njezina majka svoj životni zadatak u potpunosti obavila. –Svima je omogućila da idu u škole dokle hoće, tako da je troje od sedmero završilo i fakultet – objasnila je Milica.

Rođendan je baki došao čestitati i općinski načelnik Vlado Boban te župnik Mario Sanić.

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

ME
metla
17:53 13.01.2013.

Po današnjem zakonu kako mi se čini ova starica bi trebala primati barem tri mirovine ako ne i više, kad kod nas danas za jedan rat dobivaju dvije mirovine

JA
jamanuša
15:41 13.01.2013.

živa bila još sto ! ovo su stupovi države, hvala.

AU
autoritet
17:41 13.01.2013.

Lijepa priča, obitelj kao ova je stup društva i zalog budućnosti. Ma što Jovanović i Štulhofer i gejevi mislili o tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije