Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preživjela tri rata, a kao udovica podigla sedmero djece

Ne bih znala reći zašto sam uspjela doživjeti tolike godine. Nikada nisam ni pila ni pušila iako su me dečki nudili kada sam bila cura, kazala je baka Matija koja je proslavila 99. rođendan.
13. siječnja 2013. u 10:03 3 komentara 146 prikaza
Baka Matija proslavila 99. rođendan (1)
Foto: Ljiljana Marić
Pogledajte galeriju 1/4

 

Unatoč tome što baku Matiju Galić iz Velike život nije mazio ona je dočekala svoj 99. rođendan godina. Ima šest sinova, jednu kći, 18 unuka te 27 praunuka. Dio njih bio je na njezinom rođendanu kojim je ušla u stotu godinu života. Jedna od najstarijih stanovnica Požeško – slavonske županije rodila se 1914. godine u Crnim lokvama u Hercegovini odakle je 1953.doselila u Vetovo. U Veliku gdje baka i danas živi s najstarijim sinom Slavkom i njegovom suprugom doselili su se 1968.

-Previše sam ostarila, počela sam i zaboravljati. Ne bih znala reći zašto sam uspjela doživjeti tolike godine. Nikada nisam ni pila ni pušila iako su me dečki nudili kada sam bila cura. Svaki dan jedem kuhano – kazala je baka Matija koja je udovica ostala prije 53 godine.

Da bi podigla djecu i prehranila obitelj svašta je radila. –Nisam birala posao, prihvaćala sam se i ženskih i muških poslova, nije bilo toga što nisam znala. Sad više ne mogu raditi pa najveći dio dana molim – objasnila je baka Matija koja je preživjela tri rata, progonstvo i neimaštinu.

-Uvijek sam se uzdala u Boga, a onda u sebe. Svakom kažem da se drži svoje pameti, a mladima da slušaju roditelje – poručuje Matija koja je liječnika posjetila samo kad je operirala mrenu na očima te zbog prijeloma ruke.

Milica Zorić, Matijina kći, dodaje da njezina majka svoj životni zadatak u potpunosti obavila. –Svima je omogućila da idu u škole dokle hoće, tako da je troje od sedmero završilo i fakultet – objasnila je Milica.

Rođendan je baki došao čestitati i općinski načelnik Vlado Boban te župnik Mario Sanić.

 

 

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • metla:

    Po današnjem zakonu kako mi se čini ova starica bi trebala primati barem tri mirovine ako ne i više, kad kod nas danas za jedan rat dobivaju dvije mirovine

  • jamanuša:

    živa bila još sto ! ovo su stupovi države, hvala.

  • autoritet:

    Lijepa priča, obitelj kao ova je stup društva i zalog budućnosti. Ma što Jovanović i Štulhofer i gejevi mislili o tome.