Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Prevencija i intervencija: zaštita osobnih podataka djece

Zaštita podataka
Foto: Thinkstock
31.01.2018.
u 16:14

2. stručno-edukativni skup

Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji sa Odborom za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora, Ravnateljstvom policije i Pravobraniteljicom za djecu organizirala je u srijedu, 31. siječnja stručno-edukativni skup o zaštiti osobnih podataka djece.

Skup „Prevencija i intervencija: zaštita osobnih podataka djece“ jedna je od aktivnosti provedenih u sklopu obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka (28. siječnja), ali i upoznavanja javnosti s Općom Uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR) koja se počinje primjenjivati od 25. svibnja 2018. u svim zemljama članicama Europske unije.

Djeca i mladi najranjivija su skupina društva, a posebno kada je u pitanju njihovo pravo na zaštitu osobnih podataka. Roditelji koji pripremaju i odgajaju dijete za „stvarni život“ dužni su dijete odgojiti i pripremiti za „virtualni život“, a odgojno obrazovne ustanove i druge nadležne institucije osposobiti učenike za život i rad prema zahtjevima suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija“, rekao je ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Anto Rajkovača uvodno se obraćajući okupljenima. Opća Uredba o zaštiti osobnih podataka nosi niz pravila i novosti vezanih upravo uz zaštitu djece i mladih, a suradnja institucija ključna je za edukaciju i prevenciju svih vrsta povreda prava na privatnost djece i mladih. Najveća opasnost krije se u korištenju interneta zbog čega je važno djecu naučiti koja su njihova prava i dužnosti u cilju zaštite od iskorištavanja od strane trećih osoba.

Da hrvatske institucije prepoznaju važnost zaštite djece u doba novih tehnologija i sve većeg broja korisnika društvenih mreža istaknula je i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković, napominjući da virtualnost postaje stvarnost djece i mladih, a uz sve beneficije koje nosi, predstavlja i rizik. Do smanjenja zloupotrebe osobnih podataka može doći jedino osnaživanjem odgovornog ponašanja u čemu trebaju sudjelovati sve institucije i osobe koje sudjeluju u djetetovu odgoju. Pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj najavila je da će uvođenjem novog kurikuluma informatike teme zaštite osobnih podataka, medijske pismenosti i prevencije elektroničkog nasilja biti obavezne za učenike petih i šestih razreda osnovnih škola.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u svojem je izlaganju predstavila najčešće povrede prava na privatnost djece u Hrvatskoj koje su prijavljene Uredu. Radi se o povredama prava snimanja u vrtićima i školama te sportskim klubovima, korištenje podataka i fotografija u medijima bez pristanka roditelja te objave sudskih presuda za kazneno djelo bludne radnje koje su sadržavale podatke o maloljetnim osobama.

Igrokazom „Od danas idemo u živo“ Društvo Naša djeca Pleternica pokazalo je da su i najmlađi svjesni važnosti opreznog korištenja modernih tehnologija i svojih osobnih podataka, a sve novosti vezane uz primjenu GDPR-a moguće je pratiti i putem besplatne AZOP aplikacije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije