Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prevarili su se oni koji su lani tvrdili da će ova kriza već proći

Rezultati za 9 mjeseci ove godine ne samo što ne daju naznake oporavka nego jasno potvrđuju da kriza u lokalnom gospodarstvu još nije dosegnula dno
07. prosinca 2010. u 20:03 1 komentara 13 prikaza
'18.11.2010., Bjelovar - Zupan bjelovarsko-bilogorski Miroslav Cacija (drugi s lijeva) u pratnji predsjednice Zupanijskog suda Bjelovar Milenke Slivar (treca s lijeva) obisao bjelovarski zatvor gdje i
Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'

Prihodi manji 25 posto, investicije 18 posto, nezaposlenost veća 6 posto – ovo su samo neki pokazatelji zabrinjavajućeg stanja gospodarstva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji o kojemu se raspravljalo na jučerašnjem sastanku Gospodarskoga vijeća Županijske gospodarske komore.

Još nismo dosegnuli dno

– Usporedimo li pokazatelje za devet mjeseci ove godine s onima za isto razdoblje lani, vidjet ćemo da je stanje poražavajuće – rekao je Zlatko Kufner, predsjednik Županijske komore u Bjelovaru, i dodao kako su se prevarili svi koji su prošle godine u ovo vrijeme tvrdili da će kriza dno dosegnuti sredinom godine jer to se još nije dogodilo.

– Gospodarstvenici su na vrijeme reagirali i smanjili su troškove na koje su mogli utjecati, no problem je to što su najviše rasli oni na koje nemaju utjecaja – tvrdi Kufner i spominje ponajprije cijenu plina, ali i drugih energenata.

Među negativnim pokazateljima u raspravi posebno su spomenuti rastuća nezaposlenost i nelikvidnost.

Naime, zadnjim danom rujna na području županije zabilježeno je 596 nesolventnih pravnih osoba čiji ukupni dugovi dosežu vrtoglavih 178 milijuna kuna. Unatoč brojnim negativnim pokazateljima, u raspravi su se čuli i pozitivni primjeri koji bude blagi optimizam.

Primjerice, bjelovarska farma Gala, najveći proizvođač jaja u Hrvatskoj, čak i u krizi pokrenula je investiciju vrijednu četiri milijuna eura. Da se može i u ovim negativnim okolnostima, pokazuje i primjer Zdenke iz Velikih Zdenaca, u kojoj su također ostvarene velike investicije.

Najviše šanse u regiji

U radu Gospodarskog vijeća sudjelovala je i saborska zastupnica Đurđa Adlešič te je tom prilikom posebno naglasila da bi poduzetnici trebali iskoristiti priliku koja im se nudi kroz opću normalizaciju i poboljšanje odnosa u regiji te da bi se više trebali zainteresirati za daleka tržišta na kojima naše gospodarstvo nije zastupljeno, a politika u posljednje vrijeme vrata otvara na tržištima poput Afganistana i drugih zemalja.

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas