Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biciklom po europi

Prevalio 5000 km, spavao u domovima 30 nepoznatih ljudi

Hrvoje Jurić (1)
Foto: Facebook
1/9
27.08.2012.
u 13:15

Uspon na Alpe: Do vrha Col de Tende, na 1871 metar nadmorske visine, vozio je pet sati

Hrvoje Jurić svojim je biciklom prebrzo “naletio” na ležećeg policajca. Bisaga mu se zabila u kotač i pokidala ga. Stajao je sam nasred francuskog Toulousea. Na trenutak ga je hvatao bijes. U pomoć mu je priskočio 62-godišnji prolaznik. Nisu govorili istim jezikom, ali znao je da ga treba odvesti majstoru. Ponudio mu je i prenoćište.

>>Večernjakov bloger obišao stradale u potresu u Italiji

Hrvojev blog "Over the Rainbow" možete čitati na našem portalu. 

Sudar u Monaku

– Ja ne znam francuski, a on engleski. No, imali smo dva laptopa pa smo preko interneta prevodili jedan drugome što želimo reći – prepričava ovaj 26-godišnjak iz Vrbice nedaleko od Osijeka. Preko “Google prevoditelja” čavrljali su cijelu večer, uz pivo. – Oduševio me energijom. Ima Parkinsonovu bolest, ali dobro je kontrolira lijekovima. Biciklirao je sa mnom 30-ak kilometara – nastavlja. Hrvoje je protekla tri mjeseca biciklom kružio po Europi. Prespavao je pod krovovima 30-ak ljudi, koje nikada prije nije sreo. Upoznavao ih je putem internetske stranice za ljubitelje putovanja “Couchsurfing”, ali i na ulici. Znao je prenoćiti i pod vedrim nebom.

– U Monaku je na mene naletio automobil i ozlijedio mi rame. Prvi put sam se pitao što mi je sve to trebalo. Nisam imao smještaj, ni novca. Preskočio sam neko dvorište i zaspao u vreći. Otišao sam rano ujutro, prije nego su se vlasnici probudili – priznaje nam.

Nakon te nesreće odlučio je smanjiti rutu svoga puta. Umjesto 7000, otpedalirao je 5000 kilometara. Na pedale je “nagazio” u Šibeniku 14. svibnja, s Festivala putnika. “Projurio” je sjevernom Italijom do Torina pa se uhvatio u koštac s Alpama. – Vozio sam pet sati do vrha Col de Tende, visokog 1871 metar. Bicikl mi je s opremom težio 52 kilograma – opisuje on najtežu dionicu puta.

Ljubavna priča u Parizu

Na putu do Pariza, koji slovi za najromantičniji grad na svijetu, doživio je i ljubavnu priču. – Kakav klišej! – smješka se. U blizini Pariza posjetio je i bivšeg sumještanina Antuna Bošnjakovića. – Nakon 3000 kilometara ponovno sam imao na stolu slavonsku hranu i pričao na hrvatskom, sjajan doživljaj – kaže. Bilo je to putovanje puno emocija. Najdirljiviji mu je bio posjet Auschwitzu. – Bio sam otupljen, logor je nezamislivo ogroman – govori. Smršavio je devet kilograma, sa 85 “pao” je na 76. Putem je tražio i pomoć za Udrugu Duga iz Vrbice i djecu s posebnim potrebama. 

>>Više o Hrvojevim pustolovinama pročitajte na njegovu blogu "Over the Rainbow" na našem portalu

Komentara 4

BU
bubica111
13:44 27.08.2012.

Bravo. Ostat će ti to do kraja života.

Avatar pozitiva
pozitiva
14:12 27.08.2012.

Svaka cast na hrabrosti i pomaganju drugima :-)

MI
mightymraz
09:44 28.08.2012.

svaka cast liku. Ja se amaterski bavim bickilizmom i sanjam o takvom pothvatu. @Maja2 - mene stvarno jako zanima sada kaj si ti napisala na ovu temu tako glupo da su ti komentar morali pobrisati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije