Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Euclid Tsakalotos

Tko je novi grčki ministar financija? Ozbiljan dokument napisao slovima iz stripa!

Euclid Tsakalotos
Foto: Reuters/PIXSELL
06.07.2015.
u 19:03

Od travnja ove godine vodio je grčke pregovore s kreditorima iz Eurogrupe

Na vruće mjesto grčkog ministra financija, nakon što je Yanis Varoufakis iznenađujuće danas podnio ostavku, zasjest će Euclid Tsakalotos, objavili su grčki mediji.

Tsakalotos će danas prisegnuti za Varoufakisova nasljednika. Sam Varoufakis je u svojoj izjavi novinarima dao naslutiti tko će ga zamijeniti. - Nadam se - kazao je Varoufakis na pitanje hoće li Tsakalotos biti novi ministar financija.

Rođen u Rotterdamu, školovao se u Velikoj Britaniji

55-godišnjak rođen u Rotterdamu, Tsakalotos će nakon jučerašnjeg referenduma i grčkog "NE" međunarodnim kreditorima morati dogovoriti novi sporazum s Europskom unijom i MMF-om, a čeka ga i problem sa zatvorenim bankama koje, posljednjih tjedan dana, samo preko bankomata isplaćuju najviše 60 eura dnevno. Bez dogovora s kreditorima i dogovora o daljnjoj pomoći Europske središnje banke, i ono malo novčanica što je ostalo u grčkim bankama će nestati, piše Business Insider.

Tsakalotos je velik dio života proveo u Velikoj Britaniji. Išao je u istu elitnu privatnu školu koju je pohađao i britanski ministar financija George Osborne. Potom je na Oxfordu studirao političke znanosti, filozofiju i ekonomiju.  U parlamentu je završio, nakon znanstvene karijere, 2012. godine, a mnogi su očekivali da će on, a ne mnogo politički neiskusniji Varoufakis, biti prvi Tsiprasov izbor za mjesto ministra financija.

Vodio grčke pregovore s kreditorima

Od travnja ove godine vodio je grčke pregovore s kreditorima iz Eurogrupe. Očekuje se da će kao ministar financija lakše voditi pregovore s međunarodnim kreditorima jer ministrima financija drugih država eurozone Varoufakisov osobni stil nikako "nije legao". Mnogo je pisao o grčkoj političkoj i ekonomskoj krizi, a 2011. godine je objavio dokument u kojem je objasnio "tri mita" o toj situaciji. Negirao je da će grčka uvesti paralelnu valutu, uz euro, kako bi riješili krizu manjka novca.

Ozbiljan rad napisao slovima - Comic Sans

Smijeh interneta Tsakalotos je izazvao jer je rad o grčkoj krizi 2010. godine napisao i objavio u računalom "fontu" pomalo neuobičajenom za ozbiljnost dokumenta, naime napisao ga je koristeći - Comic Sans. Za nastanak tog oblika slova, autoru Vincentu Connareu, inspiracija su bili stripovi te se koristi za ležernu komunikaciju u neslužbenim dokumentima.

>>Tsipras razgovarao s Merkel, Lagarde tvrdi da je MMF spreman asistirati Grčkoj

>>Hrvatska zbilja: Nastavi li se rast javnog duga, i prije 2025. godine bit ćemo kao Grčka

Komentara 4

Avatar mason
mason
05:34 07.07.2015.

Grci su duzni Njemackoj i Francuskoj puno novca a on se ismejava sa njima.Zao mi je najvise tog radnog naroda u tim drzavama koji je placao poreze da bi grci pili bevandu pod maslinom u hladu.

NS
nadia.spadabramovic
18:49 06.07.2015.

znači ? grci = ne , hrabro ali .....

AN
anticenzura
19:12 06.07.2015.

Jeste culi sta je rekao Krugman, Nobelovac za ekonomiju, u vezi mjera stednje sto Troika namece drzavama. Podrzava referendum gradjana i veli da Grci moraju izici iz eura, a u vezi mjera stednje veli da od njih vise stete nego koristi. Isto su svi ugledni Australski i Svicarski ekonomisti rekli- '' "Glas 'za' osudio bi Grčku na još godine trpljenja pod politikom koja ni do sada nije radila i zapravo, kad se promatra aritmetika stvari, ne može raditi: štednja vjerojatno umanjuje gospodarski rast brže nego što smanjuje dug, pa od sve te patnje nema nikakve koristi", piše Krugman.''

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije