Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR Nacionalno vijeće HDZ-a BiH u Mostaru

Preuređenje Ustava do sljedećih izbora

Autori: Fena, V. R.
09.03.2009.
u 18:20

Nacionalno vijeće HDZ-a BiH održalo je jučer sjednicu u Mostaru na kojoj je razgovarano o ustavnim promjenama te funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na razini FBiH i BiH.

Nastavak dogovora
Kako je novinarima izjavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, na sjednici je informirao članove Nacionalnoga vijeća o svome viđenju ustavnih promjena, a izvješće o funkcioniranju zakonodavne i izvršne vlasti podnijeli su koordinatori - Borjana Krišto za razinu Federacje BiH, a Dragan Vrankić za razinu BiH.

Čović je podsjetio da na razini BiH još nije postignut dogovor o državnoj imovini jer je o tome trebalo razgovarati na sastanku s Tihićem i Dodikom u Mostaru, koji nije održan. - Time bi i prudski proces bio 90 posto završen, kazao je Čović dodavši kako bi preuređenje Ustava trebalo biti završeno do sljedećih Općih izbora.

Govoreći o posljednjem neuspjelom sastanku, Čović je rekao kako su izneseni pisani oblici viđenja ustavnih promjena i da je, s obzirom na ono što je vidio, potreban jedan širi konsenzus. Čović je kazao da su i Tihić i Dodik, zajedno s njim, za nastavak dogovora, ali samo u jednom drukčijem ambijentu.

Statut Mostara
Komentirajući neizbor gradonačelnika Mostara, Čović je ocijenio da je nametnuti grasdki Statut Mostara kriv za njegov neizbor. - Statut je postavio rješenje koje mora tražiti dogovor, što je, koliko vidimo, nemoguće, kazao je Čović. Prema njegovu prijedlogu, najbolje bi bilo mostarskoga gradonačelnika birati izravnim izborima građana, dakle, u smislu tko dobije više glasova.

Na upit da komentira izbor visokoga predstavnika međunarodne zajednice u BiH, predsjednik HDZ-a BiH kazao je kako u ime stranke ne bi bilo pristojno komentirati koga bi na toj poziciji želio ili ne. - Dok ne budemo imali novi ustav, treba nam visoki predstavnik da pomogne oko naših dogovora, zaključio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije